Mario Oprea: PNL susține măsurile de combatere a deficitului demografic, considerându-l o prioritate zero

Consider că demografia României este o problemă atât de gravă care ar trebui să depășească barierele politice. PNL susține măsurile de combatere a deficitului demografic, considerându-l o prioritate zero. Cifrele actuale prezentate de INS arată că rămânem tot mai puțini în România. Concret, populația din țară a ajuns la nivelul din 1966, cu o rată de scădere care echivalează cu dispariția a două orașe mici în fiecare an. Ca număr, tinerii de 0-14 ani sunt depășiți de populația de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialiști drept ”iarna demografică”. Oficialitățile responsabile din România NU își mai pot permite să stea cu mâinile în sân! Cei care fac acest lucru acționează în mod tacit pentru disoluția ideii de națiune română. PNL somează PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate și creșterea indemnizațiilor pentru mame, inițiativă care ar fi trebuit supusă votului final miercuri în Camera Deputaților. Legea nu a fost supusă votului în Cameră (for decizional) pentru că pentru PSD această lege nu s-a dovedit la fel de importantă cum a fost Legea Dragnea a defăimării. Dublarea alocațiilor pentru copii, obținută de PNL anul trecut, s-a înscris în aceeași linie de gândire. Și la acel moment abordarea PSD a fost evazivă, dovedind că judecă problema exclusiv în cheie electorală și politică.

Este fundamental ca părinții, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajați și susținuți atunci când își doresc copii.  În acest scop, PNL a promovat o serie de amendamente de natură a susține familia și a stimula natalitatea, cu impact pe condițiile concediului de maternitate și a nivelului indemnizației pentru creşterea copiilor. Principala modificare consta în eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, impus până acum. Se adaugă acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Persoanele care timp de 2 ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Indemnizația se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Legea trebuie să intre în vigoare la 1 iulie 2016! Urgența este evidentă, iar Guvernul trebuie să se ocupe de rectificarea bugetară aferentă susținerii acestor măsuri.

Pe de altă parte, în România, de mai mulți ani, numărul copiilor instituționalizați rămâne constant în jurul cifrei de 60.000. Doar în perioada 2011-2015,  6.500 de copii au fost părăsiți în spitalele din România. Dintre aceștia,  doar 3.809 au fost declarați adoptabili până la 30 septembrie 2015 și un număr de 1.700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptați la nivel național. Parlamentarii PNL au înțeles să manifeste o atitudine constructivă, dată fiind importanța modificărilor legislative, și, ca atare, au amendat inițiativa Guvernului în încercarea de a creiona o politică publică menită să sprijine cât mai mult copii abandonați și familiile care își doresc să adopte. În urma amendării proiectului, concediul de acomodare va fi de 1 an pentru unul dintre părinții

 

adoptivi, faţă de 3 luni cât stabilise inițial Guvernul. Această prevedere – de fapt una dintre cele mai importante prevederi ale legii şi s-a regăsit pentru prima dată în inițiativa PNL din 2014. În noua formă, legea prevede că părintele adoptiv va beneficia și de aproximativ 1.700 de lei lunar, indemnizaţie acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu. Sunt prevăzute,  de asemenea, și proceduri simplificate pentru adopţiile interne, cât şi pentru cele internaţionale. Astfel, termenul în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională a fost redus de la 2 ani la 1 an propunere venită de la parlamentarii PNL. În tot acest timp, PSD își păstrează aceeași abordare duplicitară și politicianistă. Pe de o parte clamează apărarea intereselor sociale, pe de altă parte acționează pentru amânarea măsurilor cu impact. PNL a înţeles că natalitatea şi, implicit copiii românilor, nu sunt o problemă matematică. Prin proiectele sale, PNL nu vede în fiecare prunc un viitor contribuabil, ci împlinirea unei familii. Continuitatea unei naţiuni proaspete şi regăsirea unui echilibru între generaţii. Conceperea unui copil nu trebuie să mai semene cu plătitul unei taxe, pentru care niciodată nu e un moment potrivit. Tinerii care vor să devină părinţi trebuie să fie susţinuţi financiar de un stat care, în acest caz, trebuie să devină „un membru de familie” pe care să te poţi baza. Copiii sunt cea mai valoroasă resursă, sunt cei în care plantăm schimbarea pe care ne-o dorim ca naţiune, după ani întregi în care „s-au reparat” adulţi şi atât.

Senator PNL

Mario Ovidiu Oprea