Mario Oprea despre iniţiativa anti-etnobotanice a Guvernului: Corul papagalilor care redeschide portiţa “criminalilor”

mario etno mail Mario Oprea despre iniţiativa anti etnobotanice a Guvernului: Corul papagalilor care redeschide portiţa criminalilor poze

Senatorul liberal, autor al unui proiect de lege pentru combaterea produselor etno-botanice, desfiinţează iniţiativa tardivă a Guvernului de a promova propriul proiect în domeniu, condiderând-o o simplă strategie publicitară.

“Guvernul Romaniei considera ca folosirea numelui institutiei in demersuri aparent pozitive ii salveaza reputatia patata sau mascheaza incompetenţa unui cabinet de habarnisti. Altfel, este greu de explicat logica proiectului de lege care face referire la interzicerea etnobotanicelor, proiect pe care distinsul domn Boc il doreste adoptat de Parlament pana la finalul acestei luni. Dupa mai bine de jumatate de an in care am cerut desfiintarea magazinelor de vise si blocarea oricarei activitati care implica vanzarea si consumul de droguri usoare, magistral, Guvernul permite reautorizarea comerciantilor care vand produse etnobotanice, chipurile, in conditii dure. Ca autor al initiativei legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope consider ca propunerile marca PD-L sunt de-a dreptul aberante si servesc fara indoiala interesul caracatitei care s-a format in Romania, odata cu dezvoltarea acestei afaceri murdare cu droguri. Condamn Executivul pentru atitudinea delasatoare fata de acest fenomen distructiv, pentru simplu fapt ca acest proiect, nu numai ca este o portita redeschisa „criminalilor”, ci ca el s-a dovedit a fi un instrument politic care nu urmareste neaparat diminuarea efectelor negative, ci promovarea prin publicitate a Guvernului care este intr-un mare derapaj public”, precizează, într-un comunicat de presă, senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Senatorul de Doolj consideră proeictul de lege iniţiat de Guvern drept “un compromis mizerabil” făcut cu negustorii de etnobotanice. “Din anul 2008 cand Romania se confrunta cu dezastrul produs de aceste halucinogene care creeaza o dependenta rapida, Executivul doar a mimat un rol esential, insa, in realitate, s-a dovedit a fi format dintr-un cor de papagali care s-a multumit doar cu a atrage atentia asupra modului cum intra prin vami aceste droguri, modului in care sunt comercializate, modului in care se schimba denumirile substantelor psihoactive. Desi au existat si exista indicii clare si au fost descoperite piste prin care se intreprind activitati utilizand etnobotanicele, in trei ani de zile, traficantii nu au fost atacati la modul serios, dovada in acest sens fiind amploarea situatiei scapata de sub control. Reautorizarea persoanelor care detin magazine de vise este un compromis mizerabil, prin care traficantii isi iau un angajament sa respecte prevederile proiectului de lege al Guvernului”, spune Oprea.

Acesta condamnă şi pasivitatea guvernanţilor în privinţa comerţului online cu etnobotanice. Mario Oprea are şi dovada că traficanţii de etnobotanice zburdă liber în spaţiul virtual, prezentând un mail primit prin newsletter-ul unui site de profil la care senatorul s-a abonat tocmai pentru a proba că asemenea magazine de vise pe net sunt accesibile oricui. “Abia dupa trei ani,  guvernatii platiti inclusiv de parintii care astazi au copii distrusi de drogurile usoare s-au prins ca livrarea entnobotanicelor s-a mutat in spatiul on-line creandu-se adevarate retele de distributie in care sunt incluse firmele de curierat rapid. Desi acum trambiteaza necesitatea blocarii acestor site-uri specifice sau de anunturi, cei avizati sa ia masuri nu au nicio solutie concreta, timp in care comerciantii de halucinogene prospera, fiind usor de identificat in mediul virtual si de un copil care abia stie sa utilizeze sistemul de navigare pe internet. Daca un senator al Romaniei se poate inregistra cu numele autentic pe acel site si poate primi oferte de vara cu reduceri de preturi la etnobotanice, daca poate suna fara probleme si comanda prafuri fara ca nimeni sa bage de seama, atunci traim intr-o tara condusa de niste incompetenti, care maine ar trebui sa-si prezinte demisiile. Este indiciul clar ar faptului ca altcineva face regulile si ca poporul este pe mana unor incapabili, mereu cu un pas in urma infractorilor”, precizează Oprea.

weed Mario Oprea despre iniţiativa anti etnobotanice a Guvernului: Corul papagalilor care redeschide portiţa criminalilor poze