Marinescu:Cetățenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE

Europarlamentarii PDL: eliminarea vizelor este un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova

Strasbourg, 27 februarie 2014

Din acest an, cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Europa. Parlamentul European a votat astăzi (xx voturi în favoare, xx voturi împotrivă, xx abțineri) eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni posesori ai unui pașaport biometric. Măsura va acorda moldovenilor acces fără viză în țările europene semnatare ale Acordului Schengen. Republica Moldova devine astfel prima țară din vecinătatea estică a Uniunii care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE. Se estimează că decizia va intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai.

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, vicepreședintele Marian-Jean Marinescu, a declarat: „Cetățenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligațiilor și atașamentul față de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.”

Monica Macovei, președinta Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a spus: „Este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării pro-europene de la Chișinău și al eforturilor cetățenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă așteptăm cu inima deschisă.”

Șeful delegației române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan, a declarat: „Vom susține ca și până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcție și asigurăm cetățenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”

Decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.