Marian Jean Marinescu: ”Statul român trebuie să aibă grijă de românii de pretutindeni”

ebamarijeantimoc phixr Marian Jean Marinescu: ”Statul român trebuie să aibă grijă de românii de pretutindeni” poze

Europarlamentarii PDL Elena Băsescu și Marian Jean Marinescu împreună cu deputatul PDL Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Camerei Deputaţilor şi senatorul PDL Viorel Badea, ales într-un colegiu din diaspora, au fost prezenți duminică, 9 iunie 2013, în localitățile Negotin și Malainița de pe Valea Timocului.

Atât la Negotin cât și la Malainița, unde delegația din România s-a întâlnit cu liderii comunităţilor de români din Serbia, politicienii români au fost oaspeții preotului Bojan Aleksandrovici, din Valea Timocului.

Vorbind despre problemele pe care le întâmpină comunitatea românilor din Valea Timocului, părintele Bojan Aleksandrovici a spus:
„Noi, românii din fosta Iugoslavie, am fost rupți în două de către regimul comunist de după 1948. Nimeni nu a avut grija noastră, fiind lăsați la mila fraților noștri sârbi. Așa s-a ajuns să avem o mare criză de identitate. Nu mai este timp de pierdut pentru că încet, dar sigur, românii din Valea Timocului iși vor pierde cu totul tradițiile, cultura și chiar identitatea”

ebamarijeantimoc 1 phixr Marian Jean Marinescu: ”Statul român trebuie să aibă grijă de românii de pretutindeni” poze

Preotul Bojan Aleksandrovici, care a reușit să construiască singura biserică ortodoxă română în Valea Timocului, la Malainița, cere sprijinul statului român în construirea mai multor biserici în Serbia de Răsărit. „Românii de aici își vor păstra pe mai departe limba și obiceiurile prin școală și prin biserică. Trebuie să ne ajutați să începem să construim biserici mici, că nouă nu ne trebuie biserici mari. Dacă asta nu se întamplă, până se vor crea condițiile necesare, peste ani si ani, nu va mai avea cine să lupte pentru păstrarea identității românilor de aici”, a spus părintele Bojan.

 

ebamarijeantimoc 2 phixr Marian Jean Marinescu: ”Statul român trebuie să aibă grijă de românii de pretutindeni” poze

Răspunzând părintelui Bojan, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European, a declarat:
„Mulțumim foarte mult că ne aflăm acum acasă la dumneavoastră, la Negotin și Malainița, și mă bucur că ne întâlnim aici după ce anterior ne-am văzut la Craiova. Așa cum spuneați, trebuie ca statul român să aibă grijă de românii de pretutindeni și e o minune ce se intâmplă aici, că v-ați păstrat limba, cultura și tradițiile. Noi, în România – am spus-o de mai multe ori și în Parlamentul European – suntem un model pentru Europa în ceea ce privește minoritățile. Minoritățile au toate drepturile în România și același lucru trebuie să se întâmple peste tot în Europa, inclusiv în Republica Serbia. Aici, în Serbia, ne dorim pentru comunitatea românilor ceea ce vă doriți și dumneavoastră: limba română în școală și în biserică. Vrem ca românii de aici să-și păstreze și pe mai departe cultura și tradițiile. Având în vedere drumul pe care l-a luat, către Uniunea Europeană, Republica Serbia va trebui să facă eforturi în această direcție, pentru că subiectul minorități este extrem de important și de sensibil în Uniune. Vor fi discuții serioase pe acest parcurs și vă garantăm că noi vom fi prezenți acolo și ne vom spune punctul de vedere și veți avea tot sprijinul necesar”

Adresându-se liderilor comunităţilor de români din Serbia, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a făcut un apel la unitate: ”Uniți, vorbind într-o singură voce, veți fi mai ușor de auzit. Cred că Biserica este locul în care se poate uni toată lumea, pentru că toți cer acest lucru, să fie Biserică în limba română și să ajute la acest lucru!”

Referindu-se la o altă discuție purtată la Craiova, cu privire la strângerea legăturilor dintre localitățile sârbești și cele românești, Marian Jean Marinescu a spus:
”Iată că acum am venit împreună cu domnul Vergică Șovăilă, Președintele Ligii Primarilor din PDL, tocmai pentru a putea transmite mesajul dumneavoastră și să încercăm să facem legături între comunele din Oltenia și Timoc. Este un primar de toată isprava, care vă poate oferi o mână de ajutor în demersurile dumneavoastră”

La rândul său, primarul comunei Călărași din județul Dolj, Vergică Șovăilă, a dorit să sublinieze că românii din Serbia se pot baza pe sprijinul primarilor din Oltenia: „Putem să vă ajutăm și noi la nivelul nostru. La noi sunt și etnici sârbi, care au trecut Dunarea și s-au stabilit în România. Trăiesc în bună pace în locurile în care s-au stabilit. Nu am avut niciodata probleme și le-am respectat mereu și graiul și tradițiile. Eu personal am ajutat preotul unui sat, care nu avea decât o simplă capelă, să facă o biserică, pe care vă invit chiar să o vizităm împreună. Noi, primarii din Dolj, vă rugăm să ne sprijiniți să ne infrățim localitățile de pe cele două maluri ale Dunăre, în așa fel încât să putem face schimburi culturale, economice și să vă putem ajuta în orice mod posibil.”
BIROUL DE PRESĂ
AL PDL DOLJ