Marian Jean Marinescu, întâlnire cu studenții timoceni

EBA si marijean 1 Marian Jean Marinescu, întâlnire cu studenții timoceni poze

Europarlamentarii PDL Elena Băsescu și Marian Jean Marinescu împreună cu deputatul Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Camerei Deputaţilor, au participat la o întâlnire cu studenții timoceni organizată la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova în cadrul unui proiect inițiat de Asociația Studenților Timoceni și intitulat „Învață despre românii din Serbia”.
În cadrul proiectului se vor desfășura mai multe sesiuni de comunicări, cursuri și seminarii despre istoria, cultura și tradiția românilor din Valea Timocului.
Marian Jean Marinescu nu se afla la prima întâlnire cu studenții timoceni. Amintim în acest sens evenimentul realizat la sfârșitul anului trecut, când la inițiativa și sprijinul europarlamentarului PDL, o delegație a Asociației Studenților Timoceni a efectuat o vizită la Strasbourg. Cu această ocazie, studenții din Valea Timocului împreună cu un ziar local din Craiova au organizat la Parlamentul European o expoziție de fotografii cu tema „Timocul din inima mea”.
Tema dezbătută la întâlnirea de vineri, 26 aprilie 2013, a fost “Obiceiurile și tradițiile românilor din Valea Timocului și Banatul Sârbesc”
În cuvântul său, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus: „Am avut ocazia să merg în Valea Timocului de mai multe ori. Am constatat că obiceiurile de acolo sunt reale și autentice, inclusiv casele și costumele naționale sunt românești. Poate cel mai tare m-a impresionat faptul că oamenii vorbesc românește, în conditiile în care nu au avut școală în limba română. Am fost și în Voievodina și toată lumea vorbea și acolo românește. Este o minune că în Timoc s-a păstrat limba, și-au păstrat tradițiile și îi admir foarte mult pentru acest lucru.”
Referindu-se la situația românilor din Serbia, Marinescu a amintit că: „Din păcate, situația de acolo nu este bună, sârbii încearcă să despartă comunitatile româna și vlahă cu toate că sunt toți români. Trebuie insistat să existe și în aceste locuri școală în limba română și biserica ortodoxă în care să se vorbească românește. Acestea sunt condiții de bază pentru păstrarea identității comunității române din Serbia. De altfel, Serbia trebuie să înteleagă că trebuie să acorde respectul cuvenit minorităților naționale, dacă își dorește să intre în Uniunea Europeană”, a încheiat europarlamentarul PDL.
Împreună cu ceilalți participanți, Marian Jean Marinescu va demara pregătirile pentru a organiza o întâlnire a tuturor organizațiilor românilor din Timoc și Voivodina.
În vederea sprijinirii românilor din Serbia, Marian Jean Marinescu a discutat cu părintele vicar Boian Alexandrovici, celebrul preot român care a fost condamnat la puşcărie de către Tribunalul din Negotin, fiindcă a zidit, în 2004, prima biserică românească în Malainiţa, pentru a-l ajuta în vederea finalizării a două biserici românești în Timoc.
Parintele Boian Alexandrovici, vicar al Bisericii Ortodoxe Române pentru cei peste 300.000 de români din ţinuturile istorice Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării, are, intre altele, misiunea de a sprijini zidirea altor biserici româneşti pe vetrele în care cândva domnii români şi comunităţile locale au ridicat întru credinţă sfinte lăcaşe de cult.
Parintele Boian l-a invitat pe Marian Jean Marinescu, alături de parlamentarii români din grupul PPE, la Malainița în data de 26 mai 2013.
BIROUL DE PRESĂ
AL PDL DOLJ