Luceafărul, țesut pe pânză, la Aman

afis ziua culturii 15 ian Luceafărul, țesut pe pânză, la Aman poze

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează „Ziua Culturii Naționale” și împlinirea a 170 de ani de nașterea lui Mihai Eminescu prin organizarea mai multor evenimente culturale, menite să aducă un omagiu marelul poet național.

Un moment inedit va consta în expunerea unei pânze cu lungimea de 7 metri, pe care se regăsesc, cusute cu acul și ață, cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul”. Doamna Maria Tudor, în vârstă de 73 de ani, este din localitatea Cugir. Vreme de trei ani, doamna Maria Tudor a țesut pe pânză de cânepă versurile poeziei „Luceafărul”, pe care a învățat-o încă din copilarie. „Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit într-o noapte, după ce recitisem pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”. Atunci m-am hotărât să „scriu” cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povestește doamna Maria Tudor.

O altă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu constă în expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”. În holul bibliotecii vor putea fi văzute, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 devolume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere,1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași. Acest proiect cultural de anvergură constituie un profund omagiu adus „poetului nepereche”. „Din acest Corpus de ediții se vorvedeamodulațiiletextului din edițieînediție, schimbareapunctuației, a unortermeni, comentariilediferiteînsemnânddiversitate de interpretări – și se vordesprindeînvățămintelenecesare, dintre care unulva fi important: fiecareepocă a dorit un Eminescu al ei, reprezentativpentruaspirațiile, viziunile, sentimenteleei”, menționeazăAurelȘtefanachi, directorulTipoMoldova, înofertaeditorială.

 

 

 

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”