Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova

Slujire Biserica Sfantul Gheorghe Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova poze

 

Ieri, 23 august, în Duminica a 12-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a poposit în mijlocul credincioşilor de la Biserica paraclis mitropolitan “Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul rostit după slujba religioasă, IPS Părinte Mitropolit a detaliat principalele învăţături desprinse din textul pericopei evanghelice duminicale. „Sfântul Evanghelist Matei ne spune că tânărul din pericopa evanghelică a acestei duminici era un om bogat. Dar nu ni se spune ce fel de bogăţie avea. Putem înţelege astfel că fiecare dintre noi suntem beneficiarii darurilor bogate primite de la Dumnezeu, fiecare avem înţelepciune, avem putere de lucru, avem sănătate şi multe altele. Numai dacă predăm cu totul sufletul nostru în grija lui Dumnezeu vom fi mereu apăraţi şi călăuziţi spre tot ce este folositor în viaţa pământească şi sigur vom deveni vrednici moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor. Şi avem pe sfinţi care sunt cele mai la îndemână exemple pentru noi. Ei şi-au dat viaţa Mântuitorului Hristos fără să păstreze nimic din lumea aceasta pentru ei şi au primit răsplata vieţii celei veşnice în Împărăţia Cerurilor ”, a spus IPS Irineu.

La final, Mitropolitul Olteniei i-a felicitat pe tinerii din Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului”, coordonat de părintele Mihai Scorbură, care a împlinit luna aceasta opt ani de la înfiinţare. Grupul  „Tinerii Maicii Domnului” s-a remarcat în ultimii ani ca unul dintre cele mai active grupuri parohiale de tineri din Arhiepiscopia Craiovei.

 

              Biserica Sfântul Gheorghe Vechi – repere istorice

Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica Sfântul Gheorghe Vechi a fost ridicată la mijlocul secolului XVIII, fiind cunoscută drept ctitorie a familiei boierilor Stoieneşti. Sfântul locaş a fost cunoscut o vreme de credincioşi ca mănăstire , aşa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino şi din alte cartografii mai vechi. Conform tradiţiei locului, aici ar fi poposit pandurii lui Tudor Vladimirescu pentru depunerea jurământului de credinţă la începutul mişcării revoluţionare din anul 1821. De-a lungul anilor, sfântul locaş a suferit mai multe lucrări de renovare şi consolidare, iar din anul 2009 funcţionează ca paraclis mitropolitan.