Liberalii și-au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și-a luat jucăriile și a plecat”

calinescu badea stroepantalia 2 Liberalii și au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și a luat jucăriile și a plecat” poze

Asociația Liberalii Craiova s-a lansat ieri în spațiul public, cu o dezbatere civică pe tema transporturilor, transformată apoi în dezbatere internă după ce singurul reprezentant mai vocal al „societății civile” a părăsit întrunirea. 

calinescu 2 Liberalii și au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și a luat jucăriile și a plecat” poze

În debutul întâlnirii, organizată într-un restaurant din Centrul Vechi, a luat cuvântul președintele nou înființatei asociații, Mihail Călinescu, care a prezentat obiectivele entității, respectiv „promovarea și întărirea principiilor democratice, stimularea participării civice active a cetățenilor și susținerea dezvoltării statului de drept”.

A urmat la rând deputatul Ionuț Stroe, care a precizat din capul locului că Asociația Liberalii Craiova „nu este una politică” și i-a îndemnat pe membri să atragă la dezbateri cât mai mulți craioveni din afara partidului. „Noi între noi deja ne cunoaștem și ne-am auzit unii pe alții de ne-am plictisit”, a spus Stroe.

pantalia 1 Liberalii și au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și a luat jucăriile și a plecat” poze

Lucrurile s-au complicat însă în mod neașteptat când au fost poftiți să se facă auziți „specialiștii”, sau mai exact specialistul, în cazul de față liberalul Petre Pantalia, adjunct la regionala Craiova a CNADNR.

După ce a prezentat îndelung prevederile masterlanului de transport, Pantalia a fost luat la întrebări din sală, ba pe tema stării drumurilor, ba despre taxele și amenzile aplicate transportatorilor, ba despre lipsa de implicare a companiei în ameliorarea situației în domeniu. Discuția a rămas relativ calmă, explicabil având î vedere că 99 la sută din interlocutori erau colegi de partid, singurul lucru demn de remarcat fiind frecvența cu care reprezentantul CNADNR răspundea „noi nu ne ocupăm de așa ceva”. Lucrurile au luat însă o altă turnură în momentul în care a luat cuvântul un transportator, care avea reproșuri cuantificabile în ore pierdute, kilometri în plus de parcurs sau lei/amendă.

pantalia 2 Liberalii și au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și a luat jucăriile și a plecat” poze

Nimeni nu mai știe când a început exact harța, în momentul în care transportatorul a povestit cum fusese amendat de CNADNR după ce plătise vignieta de două ori, ori în momentul în care Pantalia i-a reproșat că și-a dat drumul la vorbă abia acum: „cât a fost masterplanul în dezbatere publică nu v-am auzit vocea”.  Cert este că transportatorul s-a ridicat indignat de la masă și a părăsit întrunirea, sau, după cum remarca unul dintre participanți „și-a luat jucăriile și a plecat”.

parmenaliberalii 9 Liberalii și au făcut asociație de dezbateri „apolitice”, dar până la urmă au rămas să combată între ei. Societatea civilă „și a luat jucăriile și a plecat” poze

„Eram sigur că așa o să se întâmple. Eram sigur că e o pierdere de timp! Cum încerci să deschizi gura în fața autorităților, cum te pun la punct că ei știu totul și nou nu știm nimic”, a mai apucat să strige spre Pantalia, în drum spre ieșire.

Demn de remarcat că la dezbaterea liberalilor nu s-au făcut văzuți sau auziți alți reprezentanți cu experiență în domeniu, deși partidul moștenește din era Berceanu destui foști conducători din structura centrală a ministerului, a CNADNR și șefi de sucursale RAR sau de regionale de drumuri. A fost prezent în schimb consilierul lcoal Pavel Badea, anunțat ca și candidat la primăria Craiova, care, ce-i drept, n-a mai apucat să rostească vreun cuvânt după ce s-au încins spiritele la dezbatere.