Liberalii, împotriva tăierii indemnizaţiei pentru creşterea copilului

m stroe saftoiu Liberalii, împotriva tăierii indemnizaţiei pentru creşterea copilului poze

Parlamentarii PNL iau atitudine împotriva  proiectului PDL de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Deputatul de Craiova Ionuţ Stroe a combătut măsura preconizată de ministrul Muncii, pe care o consideră un “atentat” la resursele tinerelor familii. “PDL-ul l-a împuternicit pe Botiş – ministru muncii să atenteze şi la o ultimă resursă pentru familiile tinere, respectiv concediul de doi ani şi la sumele care sunt alocate mămicilor şi noilor născuţi. Reducerea acestei perioade este extrem de nocivă în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea nou-născutului. În România nu există serviciile pentru copiii între 0-3 ani.
În România acea indemnizaţie care se primeşte în primii doi ani este o minimă siguranţă financiară pentru tinerele familii care oricum o duc foarte greu. Nu putem să tăiem dreptul copiilor de a fi alături de părinţi în cea mai critică perioadă a vieţii. Tot această măsură va încuraja creşterea numărului de avorturi în România, având în vedere că şi la acest capitol ne aflăm pe un loc fruntaş în Europa”, a declarat Ionuţ Stroe.

La rândul său, Adriana Săftoiu, prezentă în aceste zile la Craiova, a afirmat că un asemenea subiect nici nu ar trebui adus în discuţie într-un an de criză, cel puţin atâta timp cât guvernul nu prezintă “o alternativă onorabilă” pentru îngrijirea copiilor în lipsa mamelor chemate înapoi în câmpul muncii. “E un subiect care putea fi discutat, dar nu într-o perioadă de criză. Sunt alte ţări unde concediul maternal poate fi redus numai că părinţii au nişte variante onorabile. În România în momentul de faţă ar trebui ca ministrul muncii să prezinte o statistică a creşelor şi să arate câte creşe sunt în România şi câte sunt capabile să preia numărul de copii nou născuţi. Până în 1989 acest concediu era de maxim 4 luni iar atunci copii erau lăsaţi la bunici dar existau şi creşe. Eu, ca mamă, nu recomand acest tip de educaţie. Cred că un copil trebuie să crească alături de părinţi. În momentul de faţă tăierea sau reducerea concediului maternal nu are nici o logică atâta timp cât guvernul nu le poate oferi o alternativă absolut sănătoasă. Eu nu mi-aş da copilul la o creşă. Iar dacă l-aş da la una la care să am siguranţa că are condiţii bune”, a declarat Adriana Săftoiu.