Legea salarizării unice, greşit interpretată

primaria1 Legea salarizării unice, greşit interpretată poze

Legii 330 privind salarizarea unitară a personalului bugetar, OG nr. 1/2010 şi ordinul comun al ministrului Muncii şi al ministrului Finanţelor Publice nr. 32/42/2010 sunt suficient de clare pentru ca ordonatorii principali de credite din administraţie să păstreze nivelul salariilor din decembrie 2009 pentru angajaţi, susţine sectretarul de stat Valentin Mocanu. Reprezentantul Ministerului Muncii a făcut preiczările respective într-o conferinţă de presă,susţinând că scăderile salariale reclamate de tot mai mulţi bugetari din ţară sunt doar cazuri izolate, cauzate de greşita interpretare a legii 330/2009, a OG nr. 1/2010 şi a ordinului 32/42/2010 de către ordonatorii principali de credite. Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor publice acordă prin structurile deconcentrate la nivel judeţean consultanţă pentru şedii administraţiilor locale, pentru rezolvarea acestor probleme.

” Aceasta conferinta a fost organizata deoarece in ultimele zile au aparut afirmatii conform carora in aplicarea Legii 330 privind salarizarea unitara, si ma refer aici la reincadrarea acestui personal, ar fi aparut diminuari ale salariului. Vreau sa afirm ca nu exista din partea Guvernului un dublu limbaj cu privire la aceast reincadrare a personalului, in sensul in care afirmatiile facute de domnul prim-ministru Emil Boc si de reprezentantii Ministerului Muncii, in repetate randuri, conform carora nu exista aceasta diminuare a salariilor odata cu aplicarea legii,  aceste afirmaţii sunt susţinute chiar de prevederile legii. In articolul 5 al Legii 330 se mentioneaza clar ca in anul 2010 personalul aflat in functie la data de 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut fără a fi afectate masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009.
Atata vreme cat exista aceasta prevedere in lege, atata vreme cat si prin adoptarea OG 1/2010 s-a asigurat cadrul legal necesar ca sa se respecte acest principiu de baza al legii salarizarii unitare, daca exista cazuri individuale in care au aparut fenomene de diminuare a veniturilor, acestea in mod cert se datoreaza intelegerii si interpretării eronate de catre reprezentantii ordonatorilor de credite a unor prevederi legale în materie si, in aceste cazuri, vom interveni punctual pentru a face corecturile necesare.
De altfel, in afara de OG 1/2010 stiti ca exista si un Ordin comun al ministrului Muncii şi al ministrului Finanţelor Publice si ma refer la Ordinul 32/42/2010. Prin acest ordin comun reprezentantii in teritoriu ai celor doua institutii, au fost imputerniciti in limitele legii sa acorde sprijinul si consultanta ordonatorilor de credite si sa asigure controlul necesar pentru ca proceura de reincadrare a personalului bugetar sa se desfasoare in conditiile legii.
De altfel, raspunderea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei cu privire la incadrarea personalului bugetar revine ordonatorilor de credite”, a declarat Valentin Mocanu.

Tags: