La vremuri noi – taxe noi, ultima fiţă în materie ajunge şi în Craiova

deseuri eco dolj La vremuri noi – taxe noi, ultima fiţă în materie ajunge şi în Craiova poze

După ce a făcut ravagii prin satele din Dolj, taxa pe gunoi se pregăteşte să poposească în municipiul reşedinţă de judeţ, să-i „fericească” şi pe craioveni. Vestea bună e că taxa propusă pentru locuitorii Băniei e mai mică decât tariful încasat la această oră de Salubritate. Vestea proastă e că, spre deosebire de tariful de salubrizare, uitat într-un colţ al facturii la întreţinere, taxa devine

apanajul portăreilor Primăriei, Direcţia de impozite şi taxe transformându-se practic în serviciu de contracte-încasări-notificări-executări silite al operatorului privat care asigură colectarea deşeurilor la nivel judeţean.

 

Taxa de salubrizare pentru craioveni face obiectul unui regulament municipal aflat deocamdată la stadiul de proiect. Documentul a fost pus în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul primăriei, unde aşteaptă propuneri, amendamente şi sugestii până în luna aprilie. Printre documentele postate de edili sunt cuprinse şi diferitele tipuri de declaraţii de impunere pe care contribuabilii vor fi nevoiţi să le depună pentru a fi luaţi în evidenţă şi taxaţi de portăreii primăriei.
Pentru persoanele fizice, instituirea noii taxe se anunţă ca o economie, întrucât cuantumul propus pentru anul acesta este inferior tarifului pe persoană perceput la ora actuală de sereleul municipal de salubritate. Salubritate Craiova SRL percepe pentru persoane fizice 10,77 lei/persoană/lună + TVA=12,82 lei persoană/lună, inclusiv TVA, în virtutea unei hotărâri de consiliu local din 2020. Noua taxă de salubrizare nu conţine TVA, craiovenii fiind astfel obligaţi să plătească doar 11 lei/persoană/lună către bugetul local. Taxa este împărţită în două categorii distincte: 9 lei pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer şi 2 lei pentru deşeurile reciclabile, pentru care operatorul privat a anunţat deja că va purcede la distribuirea de pubele dedicate în perioada următoare.

Edilii nu taxează abuziv, ci … „estimativ”

INTEGRAL în INDISCRET