ISU Oltenia: Trei incendii în Dolj

 

În perioada 23-24.11.2013, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 3 incendii, o acțiune pentru asigurarea măsurilor p.s.i., la 33 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă și o asistenţă medicală de urgenţă aeriană.
Secţia Pompieri Segarcea a intervenit la ora 18.54, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în localitatea Bârca, str. Carol I.
La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 30 mp cu posibilitatea de propagare la casa de locuit.
Din cauza unui scurtcircuit electric (cablu electric defect) au ars anexa în suprafaţă de 30 mp, aprox. 1000 kg lemne foc, aprox. 1000 kg coceni şi aprox. 800 kg lucernă. În sprijinul echipajului de pompieri a venit și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bârca
În data de 24.11.2013, ora 00.50, Garda Pompieri Bechet a intervenit cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la două şire de furaje (coceni), în localitatea Călăraşi, sat Sărata.
La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la plantele furajere (coceni) fără posibilități de propagare la vecinătăți.
Din cauza flăcării deschise (chibrit) au ars aprox. 4000 kg și aprox. 5000 kg coceni la Floarea I.şi Daniela F..
Secţia Pompieri Craiova – Punctul de Lucru Filiaşi a intervenit la ora 17.34, cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria cetăţeanului Marin Ţ., în com. Brădeşti, str.Primarului.
La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la anexa gospodărească cu posibilitatea de propagare la casa de locuit.
Din cauza unui scurtcircuit electric (cablu electric defect sau cu izolația deteriorată) au ars anexa gospodărească unde se aflau 9 tone lemne foc, cereale, unelte agricole, în proporţie de 70%.
Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI la partida de fotbal C.S.”U” Craiova – F.C.”U” Craiova, desfăşurată pe stadionul “Ion Oblemeco” din mun. Craiova.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:
– asistenţă medicală de urgenţă aeriană – 1
– asistenţă medicală de urgenţă – 33
Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M.) – 8 intervenţii.
Detaşamentul 2 Pompieri Craiova (E.P.A.) – 8 intervenţii.
Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 3 intervenţii.
Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) – 6 intervenţii.
Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 2 intervenţii.
Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) –4 intervenţie.
Garda Intervenţie Pompieri Bechet (E.P.A.) – 2 intervenţii.

Recomandări:
Pentru a nu constitui cauze de incendiu, instalaţiile electrice vor fi întreţinute, verificate şi utilizate în condiţiile prevăzute în reglementările tehnice de specialitate şi documentaţiile producătorilor de echipamente.
În acest sens, se interzice :
► înlocuirea siguranţelor, releelor de protecţie şi a întreruptoarelor automate cu altele necalibrate;
► racordarea unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
► încărcarea instalaţiei electrice peste sarcina admisă;
► nerealizarea unor contacte electrice perfecte, sigure în timp şi uşor de verificat;
► lăsarea neizolată a capetelor conductoarelor electrice, în cazul demontării parţiale a unei instalaţii;
► folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize;
► utilizarea receptorilor de energie electrică ( radiatoare, reşouri, fiare de călcat, ciocane de lipit etc.) fără luarea măsurilor de izolare faţă de materialele şi elementele combustibile din spaţiul sau încăperea respectivă;
► utilizarea lămpilor mobile (portative ), alimentate prin cordoane improvizate şi/sau uzate;
► utilizarea radiatoarelor şi a reşourilor electrice neomologate sau în alte locuri decât cele stabilite prin instrucţiuni sau agremente tehnice;
► folosirea în stare defectă, uzată şi/sau cu improvizaţii, a instalaţiei electrice şi/sau a receptorilor electrici;
► suspendarea corpurilor de iluminat direct de conductoarele de alimentare, dacă aceasta nu este prevăzută din fabricaţie;
► folosirea la corpurile de iluminat, a filtrelor de lumină ori a abajururilor improvizate, din carton, hârtie sau din alte materiale combustibile;
► aşezarea pe motoarele electrice a unor materiale combustibile precum cârpe, hârtii, folii de mase plastice, lemn sau altele similare;
► amplasarea perdelelor sau a altor materiale textile în apropierea becurilor de tip incandescent;
► pozarea conductorilor electrici direct pe materialele de construcţie combustibile;
► utilizarea radiatoarelor, aerotermelor şi a reşourilor electrice improvizate sau cu defecţiuni;
► amplasarea conductorilor electrici aflaţi în funcţiune sub covoare, mochete sau preşuri;
► efectuarea lucrărilor de întreţinere, revizii şi reparaţii de către personal neautorizat.
Focul deschis este interzis:
► utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
►luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

CIRP din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii
de Urgenţă ”Oltenia” DOLJ