ISU Oltenia: SITUAȚIA OPERATIVĂ REFERITOARE LA FLUVIUL DUNĂREA. Traficul redirecționat de la Bechet

 deca dunare ISU Oltenia: SITUAȚIA OPERATIVĂ REFERITOARE LA FLUVIUL DUNĂREA. Traficul redirecționat de la Bechet poze

În data de 19.05.2014, se menţine activată grupa operativă destinată monitorizării şi gestionării efectelor situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, formată din specialişti ai următoarelor instituţii cu atribuţii: Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, Direcţia pentru Agricultură Dolj, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, A.N.I.F. Filiala Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Secţia de Drumuri Naţionale Craiova şi S.C. pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj.

Au fost atenţionate primăriile riverane fluviului Dunărea, în momentul de faţă fiind activate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi serviciile voluntare ale acestora.

A.B.A. Jiu şi S.G.A. Dolj monitorizează permanent cu personal de specialitate zonele riverane fluviului Dunărea, precum şi lucrările cu rol de apărare aflate în administrare.

Începând cu 18.05.2014, ora 10.00 în portul Bechet s-a redirecţionat circulaţia autoturismelor, cu bacul, din cauza creşterii nivelului Dunării în raza portului, circulaţia fiind dirijată către Vama Calafat, unde debitul a scăzut sub cota de pericol şi respectiv către Vama Giurgiu.

În incinta Calafat – Ciupercenii Noi – Desa, la Staţia de pompare ce tranzitează debitele din reţeaua de desecare, situată în zona dig  Jdegla, din cauza nefuncţionalităţii în timp, vana montată pe conducta de refulare este blocată parţial în poziţia deschis, astfel încât prin revărsarea fl. Dunarea, prin remuu, inundă suprafeţe de teren (păşuni din zonele adiacente ale Staţiei de pompare) fără a produce pagube umane şi materiale.  Specialiștii ANIF Dolj împreună cu cei de CEZ Dolj caută soluții pentru remedierea deficiențelor apărute. Distanţa dig – localitatea Ciupercenii Vechi este de aproximativ 6-7 km. Situaţia se monitorizează în permanent de lucrători din cadrul  S.G.A. Dolj.

La Ciupercenii Vechi, sat aparţinător oraşului Calafat, s-a construit preventiv un dig de apărare pe lungimea de 35m, format din 225 de saci, folosindu-se 35 mc nisip. La construirea digului au lucrat 52 de persoane ( membri CLSU Calafat şi cetăţeni), un buldoexcavator şi un autocamion.

Prefectul judeţului Dolj împreună cu inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” Dolj şi directorul general A.B.A. Jiu s-au deplasat în teren pentru a verifica punctele critice în localităţile riverane fluviului Dunărea.

            Efective: 352 din care:

  • 325 MAI, efective destinate pentru intervenţie:
    • 142 subofiţeri operativi în turele de serviciu şi 132 rezervă I.S.U. Dolj;
    • 30 I.P.J. Dolj, pentru monitorizare;
    • 21 I.J.J. Dolj, rezervă operativă;

 

  • 27 SGA Dolj – monitorizare cote şi zone critice riverane fluviului Dunărea, precum  şi lucrările cu rol de apărare aflate în administrare.

 

Mijloacele de intervenție: 61 din care:

  • 54 MAI:  – 39 ISUJ  – destinate  pentru intervenţie;

–              14 IPJ – 14 autoturisme monitorizare;

–              1 IJJ – 1 autospecială în rezervă;

  • 7  SGA Dolj – autospeciale pentru monitorizare si interventie.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice