ISU Oltenia: Situația intervenției la inundații – 14 mai

Datorită căderilor de precipitații pe arii extinse din ultima vreme situația operativă la nivelul județului Dolj se prezintă astfel:

–         Localități afectate de inundații:

 • mun. Craiova cu str. Homer, str. Fermierului, str. Aleea IV Brestei, str. Petuniilor, str. Școlii, str. Aleea IV Poligonului, str. Odesa, str. Prelungirea Bechetului;
 • com Pielești, sat Câmpeni – 30 de curți și o anexă gospodărească inundate de pârul Bălăcița și pârul Valea Mare. În momentu de față apa este în retragere;
 • com Teslui: 20 de curți inundate și două beciuri.

–                     Echipajele de pompieri de la Detașamentul 2 Pompieri Craiova intervin pe strada Homer pentru evacuare apă din casă iar, în loc. Teslui acționează cu motopompe pentru evacuare apă din curți.

–                     Garda de intervenţie Bechet a intervenit cu 1 APIC, 1 MP şi 4 subofiţeri pentru evacuarea apei dintr-o curte şi de pe strada A.I.Cuza din oraşul Bechet.

–                     Drumul DN 65C com Mischii sat Motoci este inundat pe o distanță de 30 m cu lama de 10 cm.

–                 Com Pielești sat Pârșani – datorită precipitațiilor au crescut nivelurile și debitele pe pr. Teslui, fără depășirea cotelor de apărare, fiind inundată parte carosabilă a DJ 641 Mischii-Caracal  pe o lungime de cca. 50-60 m cu o înălțime a lamei de apă de cca 30 cm. Circulația pentru autoturisme a fost deviată pe o rută ocolitoare.

–                 Com. Robănești sat Bojoiu- drumul de acces spre satul Bojoiu a fost acoperit cu apă pe cca 400 m, nu s-a întrerupt circulația.

–                 Com. Teslui sat Preajba de Pădure – datorită precipitațiilor și a scurgerilor de pe versanțiC Mischii – Caracal a fost acoperit cu o lamă de apă de cca. 40 cm pe o lungime de cca. 70 m. Nu s-a întrerupt circulația.

–                 Drumul DJ 641 intersecția spre Lăcrița Mare pe o lungime de 200 m, lama de apă este de 30 cm, nu s-a întrerupt circulația.

–                 Se monitorizează pr. Desnățui pe sectorul Călugărei- acumulare Fântânele, pr. Raznic, pr. Terpezița, pr. Merețel și pr. Teslui.

SGA Dolj acţionează cu formaţii, materiale şi mijloace de intervenţie pe cursurile de apă din judeţ, în punctele critice din localitatea Carpen, sat Cleanov – pârâul Desnăţui (se acţionează pentru supraînălţarea malurilor) şi localitateaDrăgoteşti, sat Viişoara – pârâul Teslui (se acţionează pentru obturarea unei breşe creeată la inundaţiile anterioare). În cadrul celorlalte formaţii ale SGA Dolj, sunt pregatite echipe pentru monitorizarea cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice din judetul Dolj, cât şi echipe pentru pregătirea a peste 1200 saci cu nisip folosiţi pentru eventuale intervenţii. În satele Lăcrița și Bojoiu s-a acționat cu 2 autobasculante și 600 saci cu nisip.

Compania de Apă „Oltenia” a intervenit pe 8 străzi din mun.Craiova cu 4 vidanje, 6 motopompe şi 3 wome pentru evacuarea apei.

Efective în acțiune: 252  din care:

 • 186 MAI (143 ISU, 22 IPJ, 21 IJJ);
  • 14 SGA Dolj – monitorizare puncte critice cursuri de apă: pe rîul Jiu; pe pârâul Raznic;    pe pârâul Teslui; pârâul Deznăţui;
  • 16 SGA Dolj – intervenţie;
  • 36 Compania de Apă „Oltenia”.

Mijloace: 35 din care: – 16 MAI:  ISUJ – 2 autoturisme; 1 APIC, 1 MP;  IPJ – 11 autoturisme; IJJ – 1 autospecială;

 • 6  SGA Dolj:- în comuna Carpen, sat Cleanov pe pârâul Deznăţui
  • 2 buldoexcavator;
  • 1 autoutilitară;

-comuna Drăgoteşti, sat Viişoara, pe pârâul Teslui:

 • 1 autoutilitară;
 • 1 buldoexcavator;
 • 1 încărcător.
 • 13 Compania de Apă „Oltenia”: 4 vidanje, 6 motopompe, 3 wome.

 

 

 BIROUL DE PRESĂ din cadrul Inspectoratului

pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltenia” DOLJ