ISU Oltenia: Improvizaţiile la instalaţiile electrice – sursă sigură de incendiu

Improvizaţiile şi defecţiunile la instalaţiile electrice au rămas şi în luna decembrie principala cauză a producerii incendiilor în judeţul Dolj, o treime din cele 36 de incendii produse pornind din cauza meşterilor de ocazie. În multe dintre gospodăriile doljene, pentru remedierea unor probleme sau aducerea de modificări la instalaţia electrică se apelează la persoane nespecializate, fără a se realiza că se pune în pericol viaţa întregii familii.

priza isu ISU Oltenia: Improvizaţiile la instalaţiile electrice – sursă sigură de incendiu poze

În vederea reducerii numărului de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj vă recomandă:

  • Nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi, sau fără ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor;
  • Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi. Pot fi oricând surse generatoare de incendiu.
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din

prospectul produsului;

  • Folosiţi doar siguranţe fuzibile calibrate de producător.
  • Nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, preşuri, mochete. Un scurtcircuit al conductorilor electrici poate provoca aprinderea izolaţiei şi a materialelor aflate deasupra.
  • Nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor / priză simultan. Conductorii se încălzesc, în special în zona contactelor priză – ştecher, izolaţia se topeşte

şi se produce scurtcircuitul electric.

Circuitele pentru iluminat trebuie să fie distincte de circuitele de priză. Puterea instalată pe un circuit monofazat de prize din clădirile de locuit este de 2 kW. Consumatorii cu puteri de peste 2 kW (maşini de spălat, aparate de climatizare) trebuie să aibă circuite de priză separate.

                                      Compartimentul Informare şi Relaţii Publice