ISU Oltenia Dolj: Opt incendii în week-end

În perioada 10.07 – 13.07.2015, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a opt incendii,  nouă  intervenții asistenţă medicală de urgenţă aeriană  și 58 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

În data de 10.07.2015, Garda Pompieri Bechet a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe raza com. Ştefan cel Mare, jud. Olt. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aprox. 2000 mp vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 10.07.2015, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a distribuit apă potabilă pentru populaţie în com. Leu, sat Zănoaga.

În data de 11.07.2015, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe raza com. Ciupercenii Noi. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aproximativ 5ha vegetaţie uscată şi aproximativ 0,5ha lan de grâu. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 11.07.2015, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe raza mun. Calafat, aparţinând  Consiliului Local Calafat. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aproximativ 1ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 11.07.2015, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe raza com. Golenţi, aparţinând  Consiliului Local Calafat. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aproximativ 0,5ha vegetaţie uscată şi aproximativ 400mp cultură de viţă de vie părăsită. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 12.07.2015, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială  de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit întru-un apartament în mun.Craiova, str. Lămâiţei, nr.27 aparţinând numitei Mitiana F. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta într-o încăpere la mobilier și materiale textile, existând posibilitatea de propagare la întreg apartamentul. În urma acestuia au ars o perdea, o masă lemn și s-au deteriorat  un AC din interior, telefonul fix și un router. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un scurcircuit electric(aparat electrocasnic suprasolicitat).

În data de 11.07.2015, S.V.S.U. Orodel a intervenit pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, pe un teren viran aparţinând  Consiliului Local Orodel. În urma acestuia au ars aprox. 1havegetaţie uscată.

În data de 11.07.2015, S.V.S.U. Maglavit a intervenit pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la un atelaj(căruţă), proprietatea cetăţeanului Alin L. în com.Maglavit. În urma acestuia au ars atelajul în proporţie aprox. de 50%.

În data de 11.07.2015, S.V.S.U. Podari a intervenit pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, pe un teren viran aparţinând  Consiliului Local Podari. În urma acestuia au ars aprox. 100mpvegetaţie uscată.

În data de 11.07.2015, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor la Turneul Internaţional de Box „Centura de Aur” Nicolae Linca, desfăşurat la Sala Polivalentă din mun. Craiova.                        

În data de 12.07.2015, Secţia Pompieri Segarcea a intervenit cu o autospecială  de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la mirişte, pe raza oraşului Segarcea. La sosirea gărzii de intervenţie, incendiul era lichidat de la sine, în urma acestuia au ars aproximativ 1 ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 12.07.2015, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, pe raza mun. Calafat, aparţinând de Consiliul Local Calafat. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aprox. 1 ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 12.07.2015, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale  de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată în curtea cetăţeanului Georgel T., din mun. Craiova, str. Poligonului. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aproximativ 300 mp vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  foc deschis în spaţii deschise.

În data de 12.07.2015, S.V.S.U. Argetoaia a intervenit pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, în com. Argetoaia, sat Poiana Fântânii. Au ars aprox. 5000 mp vegetaţie uscată.              

În data de 12.07.2015, S.V.S.U. Castranova a intervenit cu o autospecială pentru  stingerea unui incendiu izbucnit la mirişte, în com. Castranova, sat Puţuri. Au ars aprox. 800 mp mirişte.

În data de 12.07.2015, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor la Turneul Internaţional de Box „Centura de Aur” Nicolae Linca, desfăşurat în Sala Polivalentă din mun. Craiova.  

În data de 12.07.2015, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor la partida de fotbal dintre echipele C.S. „U” Craiova şi F.C. Botoşani, desfăşurată pe Stadionul „Extensiv” din mun. Craiova.  

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M) – 14  intervenţii.

Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 12 intervenţii.

Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 13 intervenţii.

 Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) –  19 intervenţii.

 

 

RECOMANDĂRI PRIVIND 

PREVENIREA INCENDIILOR DE VEGETAŢIE ŞI DE MIRIŞTI

 

 

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

a)     condiţii meteorologice fără vânt;

b)    parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 ha, prin fâşii arate;

c)     izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d)    desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e)     asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f)      asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a  substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g)      asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire

 

 

 

 

BIROUL DE PRESĂ din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

”Oltenia” DOLJ