ISU Oltenia Dolj: MARŢI 13 OCTOMBRIE – ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE

 

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat şi în acest an iniţiativei derulată la nivel european, astfel că marţi 13 octombrie, în municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării va fi marcată „Ziua Informării Preventive”.  

 

Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul  E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

 

Marţi, 13 octombrie a.c., sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/subunităţilor de intervenţie locale îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

 

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă şi exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Oltenia” al județului Dolj organizează următoarele puncte de informare preventivă:

–         S.C. AUCHAN ROMÂNIA – Punct de lucru Craioviţa

–         ARVA

 –     SA PRAKTIKER SRL 

 –    S.C. SELGROS CASH & CARRY

 –    SUPERMARKET DEDEMAN

           –     S.C. AUCHAN ROMÂNIA – Punct de lucru Calea București.

 –      S.C. KAUFLAND ROMANIA S.C.S FILIALA5700 CALEA BUCURESTI.

Lecţii de informare preventivă în unităţi de învăţământ:

–         Liceul Teoretic “Adrian Paunescu” Barca

–         Şcoala Gimnazială Bistreţ

–         Şcoala Gimnazială Cârna

–         Universitatea de Mediciă şi Farmacie Craiova

–         Şcoala Specială Sfântul Vasile Craiova

De asemenea, în intervalul orar 09.00 – 18.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Oltenia” al județului Dolj îşi vor aştepta vizitatorii dornici să cunoască aspecte din activitatea specifică Armei pe care o reprezentăm.

 

Cu această ocazie, în perioada 08 – 12 octombrie a.c., Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a promovat un concurs pe reţeaua de socializare Facebook, iarcele mai reuşite imagini vor fi premiate cu unul dintre cele 15 stingătoare de incendiu oferite drept premii de către E.ON România, în cadrul parteneriatului “Împreună pentru Siguranță”.

Mai multe detalii legate de acest concurs pot fi obţinute accesând https://goo.gl/P79B4r.

 

Info background:

 

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele însemnate, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat – 34%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 22%,  mijloacele de încălzire – 17% şi fumatul şi focul deschis -13% .

IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi  „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc!”.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

 

 

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

 

 

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE