ISU Oltenia Dolj: Cutremure la început de an 2016

 

 

Luna ianuarie a anului 2016 a fost una normală din punct de vedere al mișcărilor seismice, fiind înregistrate în zona Vrancea 16 cutremure de magnitudine redusă. Este cunoscut faptul că zona  seismică Vrancea are cel mai ridicat potential distructiv, aceasta fiind situată la contactul a trei unități tectonice: placa Est – Europeană și subplăcile Intra – Alpină și Moesică.

Potrivit datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cel mai important cutremur produs în această perioadă a avut loc în

dimineața zilei de 07 ianuarie la ora 04.28, având o magnitudine de 4,1 pe scara Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 117 km și a fost perceput la o intensitate de II – III în București și II în Craiova.

 

cutremur ISU Oltenia Dolj: Cutremure la început de an 2016 poze

Chiar dacă în primii 15 ani ai secolului 21, în țara noastră nu s-au înregistrat seisme foarte puternice cu magnitudini mai mari de 7 pe scara Richter, nu trebuie să uităm că în veacul trecut au avut loc mai mult de cinci, două dintre ele rămase puternic în memoria colectivă în 10 noiembrie 1940 și 4 martie 1977.   Modul de acțiune a comunității și comportamentul fiecăruia dintre noi pe timpul producerii unui cutremur poate să însemne vieți salvate sau poate să ducă la tragedii.

În acest context, la începutul anului 2015, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Campania Naţională

de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”.

A fost realizat un site de promovare a campaniei www.nutremurlacutremur.ro unde pot fi consultate şapte spoturi video animate precum şi materiale ce pot fi printate (flyere, afișe și leaflet-uri) conţinând principalele reguli de comportare în cazul producerii unui cutremur atunci când ne găsim acasă, la serviciu, la şcoală, într-un centru comercial sau pe stradă.