ISU Oltenia Dolj: Cinci incendii stinse de pompierii doljeni

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea  a cinci incendii,  două intervenții asistenţă medicală de urgenţă aeriană și 22 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

         Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, în mun. Craiova, str. Rândunelelor. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aprox. 150 mp vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.

        Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, în mun. Craiova, str. Plaiul Vulcăneşti. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aprox. 8 ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.

       Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, în loc. Băileşti. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars aprox. 20 ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.

Secţia Pompieri Segarcea a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la două anexe gospodăreşti, în com. Întorsura. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la anexele gospodărești, existând posibilitatea de propagare la casa de locuit. În urma acestuia au ars pe aprox. 60mp magazia de cereale, aprox. 1500 kg plante furajere și grajdul de  animale pe aprox. 40mp. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.

        Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la două anexe gospodăreşti, în com. Rast. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la grajdurile de animale, existând posibilitatea de propagare la casa de locuit. În urma acestuia au ars  grajdul de animale pe aproximativ 25 mp, magazia de  depozitare cereale pe aproximativ 100mp, aprox. 4000 kg plante furajere. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului o țigară aprinsă aruncată la întâmplare.

Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a distribuit apă potabilă pentru populaţie în com. Leu, sat Zănoaga

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M) –  5 intervenţii.

Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 5 intervenţii.

Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) –  5 intervenţii.

 Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) –  7 intervenţii.

 

MĂSURI DE PREVENIRE

PENTRU PERIOADELE CANICULARE

-PREVENIREA INCENDIILOR-

 

 

  1. I.                  Prevenirea incendiilor

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judeţene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituţiilor din zonele menţionate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

– Identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.

– Asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare.

–  Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

– Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât sa nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.

– Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favoruzante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supranîncălziri excesive.

– Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

– Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt, locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept;

– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în  incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc., respectiv 10m faţă de materiale sau substanţe  cumbustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum ulei, etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

– Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

 

BIROUL DE PRESĂ din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

”Oltenia” DOLJ