ISU Oltenia Dolj: 7 incendii în județ. Intervenție la Spitalul „Victor Babeș”

DSC 8520 ISU Oltenia Dolj: 7 incendii în județ. Intervenție la Spitalul „Victor Babeș” poze

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea  a 7 incendii, 3 asistență medicală de urgenţă aerianăși 27 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Din cele 7 incendii la care au participat echipajele de pompieri, 6 au fost de vegetație uscată, produse pe raza localităților Cerăt, Calopăr, Craiova – Balta Craioviţa, Calafat și Ştefan cel Mare (judeţul Olt).  Suprafața totală afectată a fost de peste  7 ha, iar din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă de incendiu focul deschis în spaţii deschise.

În data de 14.08.2015, ora 04.10, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la tabloul de distribuţie linii telefonice din camera centralei telefonice.  Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă de incendiu un scurtcircuit electric la conductorul electric ce alimenta centrala telefonică. În urma acestuia, au ars 5 swichuri, 1 triplă electrică, 1sursă UPS şi un tablou de distrbuţie linii telefonice.

În data de 13.08.2015, ora 15.31, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit pentru salvarea unui animal (cabalină) dintr-o hazna cu adâncimea de aprox. 2 m, în localitatea Ciupercenii Vechi.  Animalul a fost salvat și predat proprietarului.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localitățiilor Amărăştii de Jos,  Pleniţa și Călăraşi au intervenit pentru stingerea a 4 incendii de vegetaţie uscată pe raza localităţilor respective.

RECOMANDĂRI

privind măsuri de prevenire şi reguli de comportament în cazul incendiilor de pădure

            Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj   recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în mijlocul naturii să ia următoarele măsuri preventive:

 • Respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic;
 • Pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor;
 • Executarea focului cât mai departe de vegetaţia uscată şi în nici un caz pe timp de vânt puternic;
 • Nu lăsaţi copii să se joace cu focul:
  • Nu lăsaţi focul nesupravegheat, orice rafală de vânt poate modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau materiale combustibile adunate în jurul acestuia sau transportând scânteile la distanţe mari, provocând incendii;
  •   Menţineţi curăţenie la locul unde faceţi grătarul: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticle. Ele pot contribui la propagarea incendiilor;
  • Stingeţi cu apă sau pământ focul, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din locul unde aţi petrecut.

 

           Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

– asistenţă medicală de urgenţă aeriană – 3

– asistenţă medicală de urgenţă – 27

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M) – 4 intervenţii.

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (NEONAT) – 1 intervenţie.

Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 3 intervenţii.

Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) – 2 intervenţii.

Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 6 intervenţii.

 Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) – 3 intervenţie.

 

BIROUL DE PRESĂ din cadrul Inspectoratului pentru

Situaţii de Urgenţă ”Oltenia” DOLJ