ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ

Inc. Robanesti 1 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În perioada 31.12.2015 – 04.01.2016, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 11 incendii,  două intervenții asistenţă medicală de urgenţă aeriană și 75 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

În data de 31.12.2015, ora 18.38, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Nicolae I., din com. Drăgoteşti, sat Beneşti, str. Iancu Jianu. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la casa de locuit, existând posibilitatea de propagare la anexele gospodărești. În urma acestuia au ars casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 180 mp (mobilier de bucătărie, două recamiere, mobilă dormitor, obiecte vestimentare, 1 masă). Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile.

Inc. Robanesti 2 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În data de 31.12.2015, ora 20.15, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor cu ocazia manifestărilor dedicate Sărbătoririi Revelionului în Piaţa W. Shakespeare, din Mun. Craiova.

În data de 31.12.2015, ora 23.20, Detaşamentul  Pompieri Calafat a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor cu ocazia manifestărilor dedicate Sărbătoririi Revelionului pe Platoul Indendenţei, din Mun. Calafat.

Inc. Robanesti 3 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În data de 01.01.2016, ora 12.59, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în mun. Craiova, str. Primăverii, la un magazin alimentar. La sosirea echipajului de pompieri incendiul era lichidat de centățeni, în urma acestuia a ars  aprox. 10 mp lambriu PVC. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului  un scurtcircuit electric (cablu electric defect).

În data de 01.01.2016, ora 19.41, Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Florea U., din mun. Băileşti, str. Eremia Grigorescu. La sosirea echipajului de pompieri incendiul incendiul se manifesta într-o încăpere la mobilier, în urma aceststuia au ars mobilier bucătărie, o dormeză, un şifonier, lambriu din PVC, uşi şi ferestre din  PVC, grinzi şi lănteţi de la acoperiş.  Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului efectul termic (sistem de încălzire amplasat necorespunzător faţă de  materiale combustibile).

Inc. Simnicu de Jos 1 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În data de 01.01.2016, ora 19.04, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor la un accident rutier produs între două autoturisme ce prezentau scurgeri de combustibil lichid, pe DN6 Craiova –Cârcea.

În data de 02.01.2016, ora 05.00, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu trei autospeciale  de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa doamnei Mihaela M., din localitatea Şimnicu de Jos, str. Cocorilor. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, existând posibilitatea de propagare la întreaga casă de locuit. În urma acestuia au ars acoperişul casei confecţionat din lemn izolat cu vată minerală cu învelitoare din  ţiglă pe o suprafaţă de aprox. 250 mp, mobilierul din 3 încăperi de la etajul 1, un aparat aer condiţionat și s-a degradat mobilierul din holul de la etajul 1, 5 uşi din lemn, 4 ferestre termopan, 2  uşi termopan.  Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului o scântei, (coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile).

Inc. Simnicu de Jos 2 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În data de 02.01.2016, ora 20.44, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un garaj, proprietatea lui Viorel B., în mun. Craiova, str. Caracal. La sosirea echipajului de pompieri incendiul incendiul se manifesta în interiorul garajului la profil PVC, în urma incendiului au ars trei televizoare, aprox. 130 metri liniari profil PVC, un scaun stomatologic. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului efectul termic al curentului electric.

Inc. Simnicu de Jos 3 ISU Oltenia Dolj: 11 incendii la început de an în județ poze

În data de 02.01.2016, ora 20.58, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la podul unei case, proprietatea doamnei Jenica C., în mun. Craiova, str. Târnava. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta în podul casei la matreiale textile, în urma acestuia au ars aprox. 4 mp din tavanul confecţionat din scândură şi trestie, textile şi hârtie. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un coş de fum deteriorat.

În data de 02.01.2016, ora 22.26, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea doamnei Jianu D., în com. Robăneştii de Jos, sat Golfin. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit, în urma acestuia au ars acoperişul casei confecţionat din lemn cu învelitoare de azbociment pe o suprafaţă de aprox. 100 mp. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului flacără (foc deschis în spaţii închise).

În data de 02.01.2016, ora 22.41, Garda Pompieri Bechet a intervenit cu o autospecială  de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea lui Alin U., în com. Mărşani. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta într-o încăpere la tavan, în urma acestuia au ars   tavanul unui dormitor pe o suprafaţă aprox. 6 mp. La intervenţie a participat şi SVSU Mârşani cu o autospecială. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului  coşul de fum deteriorat.

În data de 03.01.2016, ora 21.57, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială  de lucru cu apă ți spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o ghenă de gunoi, în mun. Craiova, str. Carol I. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta l reziduuri menajere, în urma acestuia au ars aprox. 500 kg reziduuri menajere. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.

              În data de 03.01.2016, ora 22.12, Secţia Pompieri Craiova  a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa doamnei Claudia M., din mun. Craiova, str. Tineretului. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, în urma acestuia au ars acoperişul confecţionat din lemn cu învelitoare din ţablă pe o suprafaţă de aprox. 25 mp, mobilier dintr-o cameră, aprox. 30 kg materiale textile. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un scurtcircuit electric.

În data de 04.01.2016, ora 02.04, Secţia Pompieri Băileşti  a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa doamnei Mariana S., din mun. Băileşti, str.Revoluţiei. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta într-o încăpere la grinzile din lemn, în urma acestuia au ars tavanul camerei pe o suprafaţă de aprox. 3 mp şi 2 grinzi din lemn.   Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un coş de fum deteriorat.

În data de 04.01.2016, ora 05.48, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Gheorghe B., în localitatea Greceşti, sat Bărboi. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la casa de locuit, în urma acestuia au ars casa pe o suprafață de aproximativ 70mp., și mobilier. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un coş de fum deteriorat.

RECOMANDĂRII:

 1. 1.      COŞ BURLAN DE FUM DEFECT SAU NECURĂŢAT
 • Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşului de evacuare a fumului sunt obligatorii.
 • Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura  canalele de evacuare.
 • Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi,astereală de lemn şi alte asemenea).
 1. 2.      CENUŞĂ, JAR ŞI SCÂNTEI DE LA SISTEME DE ÎNCĂLZIT
 • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate.
 • Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de cm la sobele din cărămidă sau teracotă.
 • În faţa uşiţei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiuni de minim 70*50cm.
 • Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic    într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
 1. 3.      INSTALAŢII  ELECTRICE DEFECTE
 • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie, cu defecţiuni s-au cu improvizaţii.
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
 • Nu suprasolicitaţii instalaţiile folosind mai multe instalaţii simultan.

 

 

 Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M) –  12 intervenţii.

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (NEONAT) – 4 intervenţii.

Detaşamentul 2 Pompieri Craiova (E.P.A.) –  23 intervenţii.

Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 6 intervenţii.

Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) –  9 intervenţii.

Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 12 intervenţii.

Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) – 9 intervenţii.

 

 

BIROUL DE PRESĂ din cadrul Inspectoratului pentru

Situaţii de Urgenţă ”Oltenia” DOLJ