ISU Oltenia: 04 martie 1977 – Noaptea care a zguduit România

cutremur 1977 isu ISU Oltenia: 04 martie 1977 – Noaptea care a zguduit România poze

04 martie 1977 – Noaptea care a zguduit România

“Decret prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România” – era titlul scris cu litere mari pe multe dintre ziarele apărute în sâmbăta zilei de 05 martie 1977, imediat după ce pământul fusese cutremurat serios. În jurul orei 21.30, în zona Vrancea avusese loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter la o adâncime de circa 100 de km.

Cutremurul a fost simţit pe întreg teritoriul ţării, precum şi în ţările vecine: Iugoslavia de atunci, Bulgaria, Ungaria şi chiar Grecia, Turcia, U.R.S.S. Undele seismice s-au propagat pe direcţia NE-SV, fiind afectată grav capitala, dar şi judeţul Dolj. În judeţul Dolj peste 500 de clădiri de locuit s-au prăbuşit, aproape 4000 de familii rămânând fără adăpost. Clădiri importante ale Craiovei au fost şi ele afectate serios: Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă, Universitatea, Liceele “Nicolae Bălcescu” şi “Fraţii Buzeşti”, precum şi Casa Băniei.

Doina Badea, Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ sunt câteva personalităţi marcante ale vremii care au căzut victimă mişcărilor incontrolabile ale pământului. Cu toate acestea, sondajele de opinie şi cercetările sociologice recente arată că un procent însemnat din populaţia adultă nu deţine cunoştinţe în ceea ce priveşte comportamentul în caz de cutremur.

În acest context, pe data de 26 ianuarie 2015, Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei „Nu tremur la cutremur” în vederea informării, conștientizării și pregătirii populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată. Cu această ocazie a fost realizat şi un site al campaniei www.nutremurlacutremur.ro unde pot fi consultate şapte spoturi video animate precum şi materiale ce pot fi printate (flyere, afișe și leaflet-uri) conţinând principalele reguli de comportare în cazul producerii unui cutremur atunci când ne găsim acasă, la serviciu, la şcoală,  într-un centru comercial sau pe stradă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj recomandă ca, pentru a fi mai bine pregătiţi în eventualitatea producerii unui cutremur de magnitudine ridicată, să respectaţi următoarele:

¨      Fixaţi mobilierul care se poate deplasa în timpul unei mişcări seismice de un perete sau alt element de construcţie solid;

¨      Amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni în partea de jos a încăperilor;

¨      Stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur;

¨      Asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă format din apă, alimente neperisabile, lantern, aparat radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază.

 

BIROUL DE PRESĂ din cadrul ISU DOLJ