ISU Dolj: 271 de hectare de vegetație au ars în acest week-end, 4 locuințe în flăcări

În perioada 31.01 – 03.02.2020, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină la 124 situaţii de urgenţă, majoritatea acestora fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (99 de cazuri), alte situații de urgență 4 intervenții (asigurat măsuri de apărare împotriva incendiilor, de stingere a acestora și, după caz, de evacuare în situații de urgență, transportarea unei persoane suprapondreale, dar si recunoașteri și activități de instruire și educare în domeniul situațiilor de urgență, în raionul de intervenție). În afara acestor situații, pompierii au acționat și pentru stingerea a 21 de incendii care, în mare parte, au avut drept cauză probabilă focul deschis în spații deschise, dar și utilizarea mijloacelor de încălzire sau instalațiilor electrice cu defecțiuni/improvizații. Dintre acestea, 18 au fost incendii de vegetatie uscată, arzând peste 271 ha vegetatie uscată, precum și aproximativ 100 kg reziduuri menajere şi aproximativ 4 ml. izolaţie conducte tehnologice. Din nefericire, 4 incendii au izbucnit în gospodariile unor persoane, unde flăcările au mistuit totul în calea lor, iar oanemi au rămas fără agonisirea de o viață.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile! Este interzisă arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale fără luarea tuturor măsurilor necesare pentru a împiedica propagarea focului la vecinătăți.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.