Işalniţa, baraj de 22 de milioane de euro

giugea isalnita Işalniţa, baraj de 22 de milioane de euro poze

Barajul de la Işalniţa e în proces de modernizare pe bani europeni. Prefectul Nicolae Giugea a inspectat ieri alături de reprezentanţii ABA Jiu lucrările de la barajul Işalniţa, unde se derulează un program de modernizare cu finanţare externă.

Este prima lucrare de anvergură de care beneficiază barajul de la darea în folosinţă, a precizat Giugea. “Suntem la barajul de la Işalniţa, unde nu s-a intervenit deloc în ultimii 45 ani. Avem o investiţie foarte puternică atrasă aici, 22 milioane euro. Înseamnă o schimbare majoră a tot ce înseamnă investiţie majoră la barajul de la Işalniţa. Rămâne ca obiectiv destul de important pentru atenuarea viiturilor pe Jiu acest baraj”, a spus prefectul.

baraj isalnita Işalniţa, baraj de 22 de milioane de euro poze

Constructorii intervin atât în amonte, cât şi în aval de baraj, în operaţiune fiind implicaţi inclusiv scafandrii. “Este cea mai mare investiţie din barajul hidrografic Jiu în ultimii 20 ani. Această investiţie apărea ca o necesitate, având în vedere vechimea barajului. Proiectul s-a făcut încă din 2003-2004 şi, în sfârşit, am găsit finanţare în 2008 prin Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei. Sunt lucrări foarte complexe, atât pe aval, unde se execută tot felul de construcţii hidrotehnice, cât şi pe amonte şi baraj, unde se automatizează absolut toată aparatura. Din punct de vedere a lucrărilor, în aval nu sunt probleme cu lucrările, iar în ce priveşte partea de amonte, atât proiectanţii, experţii, executanţii lucrează zi de zi pentru a da soluţii în funcţie de ceea ce găsim”, spune Mihai Tălău, director tehnic al ABA Jiu.
Potrivit şefului ABA Jiu, Cosmin Călin, 80 la sută din costul lucrărilor e suportat din fonduri externe. “Lucrările au început în 2008 şi au termen de finalizare pentru 2012. Valoarea este de 22 de milioane euro, bani proveniţi 80 la sută din fonduri europene, iar 20 la sută de la bugetul statului. Era necesară o lucrare aici, pentru că de la darea în folosinţă a barajului nu s-a făcut nicio intervenţie majoră”, a declarat directorul ABA Jiu.