IPS Părinte Irineu a resfinţit Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Budieni, Gorj

 

 

În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinţilor Români), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Budieni, comuna Scoarţa, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj.

Slujba euharistică a fost precedată de slujba de resfinţire a sfântului locaş, săvârşită ca urmare a finalizării lucrărilor de renovare şi restaurare efectuate aici în ultimii ani.

 

Duminică 10 iunie, credincioşii din Parohia Budieni, judeţul Gorj, au venit în număr mare pentru a participa la resfinţirea bisericii parohiale, act care a marcat încheierea lucrărilor de renovare şi înfrumuseţare executate la acest sfânt locaş de închinare între anii 2007 – 2018. Bucuria duhovnicească a evenimentului a fost sporită de prezenţa chiriarhului locului, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit slujba de resfinţire şi Sfânta Litrughei arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

slujire Budieni Gorj IPS Părinte Irineu a resfinţit Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Budieni, Gorj poze

          „Să privim Biserica precum pe mama noastră care ne primeşte mereu”

 

În cuvântul adresat credincioşilor la finalul momentelor liturgice, Mitropolitul Olteniei a subliniat importanţa strădaniei de a păstra, de a înfrumuseţa şi transmite mai departe credincioşilor biserica primită moştenire de la înaintaşi. „Biserica noastră este una apostolică, pe care am moştenit-o de la înaintaşii noştri şi avem obligaţia să o păstrăm, să o înfrumuseţăm şi să o dăruim mai departe urmaşilor, împreună cu credinţa noastră. Iar osteneala aceasta se adresează atât sufletelor noastre, cât şi sufletelor celor plecaţi care aşteaptă să se bucure şi ei înaintea lui Dumnezeu, Cel care ne făgăduieşte tuturor, aşa cum a făcut şi cu Sfinţii Săi Apostoli din Evanghelia acestei duminici (Matei 4, 18-23), că vom fi vrednci moştenitori ai Împărăţiei cerurilor dacă vom urma Lui, dacă vom face voia Lui. Şi mare nevoie avem să ascultăm glasul chemării Evangheliei Domnului. Să nu zăbovim, să nu amânăm. Amânarea pentru ziua de mâine este întotdeauna o mare greşeală pe care o face omul, deoarece nu el dispune de această zi, ci numai Dumnezeu. Pe de altă parte, ascultând chemarea Mântuitorului Hristos, trebuie să şi urmăm acestei chemări, spre a nu ne asemăna cu cei care doar ascultă, cu cei care primesc sămânţa pe piatră şi vine vrăjmaşul şi o ia, pentru că nu are unde să prindă rădăcini. Doar ascultând şi urmând vom fi cu siguranţă primiţi de către Tatăl Ceresc, aşa cum a fost primit fiul risipitor, cu îmbrăţişarea dragostei de părinte, cu haină nouă şi loc de cinste la masa Sa. În acest context trebuie să privim Biserica precum pe mama noastră care ne primeşte mereu pe toţi şi indiferent de păcatele şi de greşelile făcute, ne ascultă şi ne îngijeşte pe toţi. De aceea sunt convins că şi osteneala dumneavoastră de a renova şi înfrumuseţa Casa Domnului nu va rămâne fără răsplată şi că harul lui Dumnezeu, va străluci permanent în sufletele tuturor, aducându-vă pace, bună sporire şi mântuire sufletelor”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.

 

Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Budieni, comuna Scoarţa, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, a fost ridicată între anii 1899 – 1904 de către credincioşii păstoriţi la acea vreme de preotul Adam Beuran, fiind sfinţită de către PS Athanasie Mironescu, Episcop al Râmnicului Noului Severin. Datorită stării accentuate de degradare, în perioada 2007 – 2018 au fost executate la sfântul locaş ample lucrări de renovare şi înfrumuseţare interioară şi exterioară, cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Scoarţa şi al credincioşilor păstoriţi de preoţii Mircea Mogoşanu, Bordan Feraru şi Daniel Ianăşi. Pentru întreaga activitate pastoral- misionară şi administrativ-gospodărească, parohul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”, părintele Daniel Ianăşi, a primit rangul bisericesc de sachelar, în timp ce mai multe persoane, care s-au ostenit pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor de restaurare a bisericii, au primit gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.