ÎPS Irineu va sluji la Mănăstirea Lainici

                         Manastirea Lainici3   ÎPS Irineu va sluji la Mănăstirea Lainici        poze

 

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi mâine, miercuri, 6 august, de praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Praznicul Schimbarea la Faţă este hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Mănăstirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit între anii 1850-1852 de către monahii Luca şi Cleopa. Aşezământul monahal a fost târnosit de către Sfântul Calinic, pe atunci Episcopul Râmnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Cu timpul, sărbătoarea hramului s-a extins şi la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creştin ortodoxe din Oltenia, ce adună numeroşi credincioşi în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului.

Mănăstirea Lainici a fost construită între anii 1812 – 1817 şi dispune de o valoroasă colecţie de artă bisericească ce conţine icoane, obiecte de cult şi carte veche. Biserica nouă adăposteşte moaştele Sfântului Irodion, precum şi o icoană a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă de la Muntele Athos.