ÎPS Irineu, la hramul Bisericii “Sfântul Ioan Valahul”

 

Biserica „Sfântul Ioan Valahul” din Craiova, cartierul Craioviţa Nouă, şi-a sărbătorit ieri, 12 mai, ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Valahul. Cu acest prilej, în mijlocul credincioşilor s-a aflat Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul, prăznuit în fiecare an la 12 mai, s-a născut în aceasta parte a Valahiei Mici (Oltenia), în anul 1644. A fost luat în robie de turci la vârsta de numai 15 ani şi martirizat pentru credinţa ortodoxă în 1662, cînd avea doar 18 ani. Dată fiind originea sfântului în aceasta parte de ţară, i s-a dedicat un lăcaş de închinare şi rugăciune care să-i poarte hramul, la intrarea în cel mai mare cartier al Craiovei, Craioviţa Nouă.

Piatra de temelie a Bisericii închinate Sfântului Mucenic Ioan Valahul din Craiova a fost pusă în data de 21 noiembrie 1999, de Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei. Lucrările au început la 1 martie 2000, ridicarea sfântului locaş fiind deja încheiată în anul următor 2011. Lucrările de înfrumusețare, respectiv pictura interioară şi exterioară, au fost realizate în anii următori cu sprijinul enoriaşilor coordonaţi de părintele paroh Ion Doran şi al credincioşilor.