ÎPS Irineu a slujit în Băileşti, de Sfântul Gheorghe

irineu biserica bailesti 1 ÎPS Irineu a slujit în Băileşti, de Sfântul Gheorghe poze

 

Municipiul Băileşti din judeţul Dolj şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual ieri, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Bucuria cinstirii Sfântului a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica “Sfântul Nicolae”. La slujba arhierească au fost prezenţi sute de credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu edilul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu, pentru a primi binecuvântarea Întâistătorului Bisericii din Oltenia şi a asculta cuvântul de învăţătură al Părintelui Mitropolit Irineu. Înaltpreasfinţia Sa a punctat cele mai importante aspecte legate de viaţa şi martiriul Sfântului Gheorghe, îndemnând să luptăm, asemenea Sfântului pomenit, împotriva patimilor şi a uneltirilor diavoleşti. “Astăzi cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, un sfânt mucenic din secolul al IV-lea, care s-a jertfit pentru credinţa cea adevărată, pentru învierea din morţi, în timpul împăratului Diocleţian, când creştinătatea a trebuit să înfrunte păgânismul, necredinţa şi să arate puterea lui Dumnezeu în lume, în viaţa personală şi în întreaga Biserică. După ce a săvârşit atâtea minuni şi nu a putut fi înduplecat, împăratul Diocleţian a poruncit să i se taie capul Sfântului Gheorghe. Şi aşa a sfârşit Sfântul viaţa aceasta pământească şi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Şi după moarte, a făcut minuni. Noi toţi ne rugăm Sfântului Gheorghe şi avem întotdeauna biruinţă pentru că este viu şi cinstit în întreaga lume, fiind purtătorul de biruinţă”, a spus Mitropolitul Olteniei.

irineu biserica bailesti 2 ÎPS Irineu a slujit în Băileşti, de Sfântul Gheorghe poze

Sala de conferinţe a Protoieriei Băileşti, sfinţită

 

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Daniel Giurgiu a fost hirotonit preot pe seama parohiei “Adormirea Maicii Domnului” din Băileşti, Protopopiatul Băileşti. Momentele de sărbătoare au continuat la sediul Protoieriei Băileşti acolo unde Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a participat la slujba de sfinţire a noii săli de conferinţe oficiată de soborul preoţilor din Băileşti în frunte cu părintele protoiereu, Cornel Pârvu.

 

Potrivit părintelui paroh Constantin Gavrilă, Biserica “Sfântul Nicolae” din Băileşti a fost construită în anul 1845 şi resfinţită în anul 1936, cu prilejul consolidării bisericii şi adăugirii a două turle şi unui pridvor. În prezent, la acest sfânt locaş slujesc preoţii Constantin Gavrilă şi Ciprian Catană.