ÎPS Irineu a slujit ieri la Biserica “Sfânta Treime” din Craiova

Slujba arhiereasca la Biserica Sfanta Treime phixr ÎPS Irineu a slujit ieri la Biserica “Sfânta Treime” din Craiova poze

Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi ieri, în Duminica a 29-a după Rusalii, la Biserica – Paraclis mitropolitan “Sfânta Treime” din Craiova unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de preoţii slujitori şi diaconii acestui sfânt locaş.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a detaliat învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici, care relatează despre minunea vindecării celor zece leproşi de către Mântuitorul Iisus Hristos. Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea de a fi recunoscători lui Dumnezeu pentru toate drarurile revărsate asupra noastră şi îndeosebi pentru cel mai important dar care este viaţa noastră. “Trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că El este însăşi viaţa noastră. Dacă avem viaţă înseamnă că Dumnezeu este în noi, îl avem pe Duhul Sfânt care, atunci la creaţie, a suflat asupra omului şi l-a făcut fiinţă vie. Ca atare, dăruind viaţa noastră lui Dumnezeu ea se înoieşte, se curăţă de boli şi suferinţe, iar inima noastră se întoarce şi mai înflăcărată şi mai cuprinsă de dragoste către Dumnezeu spre a-I mulţumi, spre a-I fi recunoscătoare. Nu mai vorbim despre faptul că recunoştinţa şi mulţumirea sunt virtuţi de bază, specifice credinţei noastre creştin ortodoxe. Mulţumim lui Dumnezeu, îI suntem recunoscători, îI aducem preamărire şi astfel ne învrednicim în continuare de ajutorul Său şi orice boală, orice suferinţe sunt vindecate, dispar în faţa Celui care ştie şi le vindecă pe toate”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

                    Biserica „Sfânta Treime” – repere istorice

       Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru şi Dimitrie Ştirbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy. La lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.

      Biserica „Sfânta Treime” – Ştirbei din Craiova s-a bucurat mulţi ani de calitatea de paraclis voievodal şi este considerată o bijuterie a arhitecturii bisericeşti din oraş şi din întreaga Oltenie. Pictura este de o frumuseţe aparte, mobilierul a fost lucrat în Franţa şi montat aici în anul 1906, iar clopotniţa şi-a păstrat forma originală din timpul primei construcţii având şi avantajul poziţiei sale (este aşezată chiar în parcul din centrul oraşului). Este singura biserică din Craiova care are statuia ctitorului în curte; monumentul domnitorului Barbu Ştirbei a fost sculptat de Jean Lecomte de Nouy- fratele lui André de Nouy.