IPS Irineu a slujit duminică la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli”

           Biserica Sf Apostoli IPS Irineu a slujit duminică la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli” poze

Una din bisericile de referinţă ale Craiovei, monument istoric din secolul XVIII, şi-a sărbătorit hramul luni, 29 iunie, de praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. La ceas de  sărbătoare, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost săvârşită de chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Florentin Ghiră, pe seama Parohiei Prapor, Protoieria Craiova Sud, momentele liturgice ale zilei încheindu-se cu o slujbă de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş.

În cuvântul de învăţătură adresat credinciosilor, Mitropolitul Olteniei a subliniat rolul deosebit pe care Sfintii Apostoli l-au avut în propovăduirea invatăturii de credintă primită de la Mântuitorul Iisus Hristos. „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au avut un rol uriaş în lucrarea de evanghelizare, de vestire a învăţăturii pe care a adus-o în lume Mântuitorul Iisus Hristos. Evident că puterea Duhului Sfânt a fost permanent cu ei, de aceea şi cuvântul lor a fost cu putere multă. Un cuvânt lucrător care se adresa sufletelor şi chiar în Faptele Apostolilor ni se spune că predica Sfântului Petru din ziua Pogorârii Duhului Sfânt a mişcat sufletele a mii de oameni. Şi le mişcă şi în zilele noastre pentru că mărturisirea lui este piatră a credinţei noastre, iar cuvântul său este  cu adevărat dogma noastră”, a subliniat IPS Irineu.

Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Craiova  a fost menţionată pentru prima dată într-un document de danie emis de domnitorul Matei Basarab în anul 1635. Este refăcută din temelie în anul 1781 de ctitorii Matei Brânzan si „Popa Hristea”. Biserica este închinată Episcopiei Râmnicului în 1784, iar preotul Hristea se călugăreşte luând numele de Hariton şi lasând toata averea lui sfântului lăcaş. Pisania actuală indica 1784 drept an de fundaţie, dar textul respectiv este scris peste un altul cu alfabet mixt – chirilic-latin – ceea ce dovedeşte o vechime mai mare a bisericii. Aşezământul a mai suferit reparaţii in anii 1853 – 1855, 1883 şi 1904, iar restaurarea din 1956-1960 i-a redat forma iniţială cu decoraţii de cărămidă aparentă, făcând din acest asezamânt unul din locurile de pioasă amintire ale Craiovei. Ultima restaurare a sfântului locaş a vizat refacerea picturii şi fost realizată în anul 1994, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor al Olteniei.