ÎPS Irineu a resfințit biserica din Parohia Scaiești

irineu scaiesti ÎPS Irineu a resfințit biserica din Parohia Scaiești poze

 

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei s-a aflat sâmbătă, 19 septembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Scaiești, Protopopiatul Craiova Nord. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârsit slujba de resfințire și Sfânta Liturghie la Biserica ce poartă hramurile ”Cuvioasa Parascheva”, ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și ”Sfântul Nicolae”. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Alexandru Eremia a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Prapor, județul Dolj.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre rolul Bisericii în viața comunității, subliniind grija pe care o poartă Dumnezeu celor care locuiesc în Casa Sa. ”De bună seamă că Biserica reprezintă pentru noi locul în care ne regăsim împreună cu Dumnezeu. În Biserică noi suntem în Casa Tatălui Ceresc și pentru viața aceasta pământească, si pentru viața cerească. Pe pământ nu avem altă casă mai prețioasă decât Biserica. În Biserică noi găsim ceea ce nu găsim niciunde, găsim pe Creatorul nostru Bunul Dumnezeu, care ne asteaptă de fiecare dată cu brațele deschise ca să ne împărtăsească darurile Sale cele bogate”, a spus Mitropolitul Olteniei.  La final, reprezentanții autorităților locale, alături de credincioșii care s-au implicat în realizarea lucrărilor de consolidare a bisericii, au primit gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei, iar părintele paroh Antonie Răduț a primir rangul onorific bisericesc de iconom stavrofor, pentru activitatea pastorală deosebită.

 

Părintele Ion Nicolae, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord, a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru credincioșii Parohiei Scaiești și despre istoricul sfântului locas. ”Ziua de astăzi este o zi însemnată pentru această biserică pentru că iată, după 191 de ani, are loc resfințirea acestei biserici, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1815. Prin urmare, acum 200 de ani s-a început construcția acestei biserici. Zidirea a avut loc între anii 1815 – 1818, iar slujba de sfințire a fost oficiată în anul 1818. După ce s-au finalizat lucrările de pictură, în anul 1824, s-a oficiat slujba de resfințire. Începând cu anul 1998 s-au executat lucrări de reparații, a fost refăcut parțial acoperișul, biserica a fost tencuită din nou și s-a restaurat pictura interioară în anul 2009 de către pictorul Marin Cotețiu. Preotul paroh Răduț Antonie a fost sprijinit pentru ducerea la bun sfârsit a lucrărilor de către enoriașii parohiei, Consiliul și Comitetul parohial și de către autoritățile locale”, a subliniat părintele protopop Ion Nicolae.