IPJ Dolj: Votează legal! 2100 de angajați ai MAI supraveghează alegerile europarlamentare

 

2100 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenați, la data de 25 mai a.c., în județul Dolj, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția celor 525 de secţii de votare,  pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European, precum și a alegerilor membrilor Consiliului local al comunei Cosoveni .

 

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Dolj, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 1100 de poliţişti, 180 de polițiști de frontieră, 250  de jandarmi şi 350 de pompieri.

 

1480 de angajați M.A.I. vor asigura protecția celor 525 de secţii de votare, amplasate în 434 locuri.

 

Vor fi luate măsuri de protecție și la cele 3 secții de votare pentru alegerile membrilor Consiliului local al comunei Cosoveni.

 

Alţi 266 de poliţişti și 92 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

 

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul județului, vor acţiona, conform competenţelor, 92 de poliţişti, constituiţi în 36 echipe operative

 

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 150 angajați M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

 

Astfel, în total, 2100 de angajați M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

 

 

Precizăm faptul că, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Dolj se află încarcerați 46 arestați preventiv cu drept de vot. Dintre aceștia, 37 și-au exprimat dorința de a-și exercita dreptul de a vota.

 

De asemenea, la nivelul județului sunt 9 arestați la domiciliu, dintre care 1 au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

 

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J Dolj au fost primite 600 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.

 

Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Dolj.

 

Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conștientizarea cetățenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

 

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.