IPJ Dolj: „NU-ȚI SCĂPA CASA DIN OCHI!” în Rovine

 

În cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţă „NU-ȚI SCĂPA CASA DIN OCHI!”, inițiată la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, în parteneriat cu Groupama Asigurări, poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 4 Poliţie s-au deplasat în Cartierul Rovine, pe B-dul Decebal, în zona Complex Bacriz, pe Calea București, dar și în Cartierul Bariera Vîlcii din municipiul Criaova unde au purtat dicuţii cu cetăţenii întâlniţi în scopul pregătirii antivictimale a acestora.
Craiovenii au fost informaţi cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţă, urmărindu-se şi informarea populaţiei cu privire la modurile de operare folosite de autori la comiterea unor astfel de fapte, şi anume prin distragerea atenției sau înşelăciuni prin intermediul telefonului. ,,Metoda ghicitului” şi prezentarea unor ,,promoţii” la produsele de uz casnic, presupuse câştiguri la concursuri televizate, loterie sau telefonie mobilă sunt câteva din informaţiile furnizate de poliţişti pentru informarea şi conştientizarea cetăţenilor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate au distribuit un număr de 1000 pliante cu sfaturi preventive craiovenilor, urmărindu-se conştientizarea acestora cu privire la riscurile la care se expun în cazul neadoptării unui comportament preventiv, totodată procedând și la expunerea în zonele aglomerate a unor afișe cu sfaturi preventive.
Un număr mare de furturi din locuinţe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forţarea sistemelor geamurilor termopan. De regulă, în cazul acestor modalităţi, furturile au loc ziua.

POLIŢIA VĂ RECOMANADĂ:

 Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
 Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
 Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
 Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
 Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
 Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare! Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
 Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
 Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
 Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!

Profilului persoanelor care comit infracţiuni de furt din locuinţe

Hoţul muncitor îşi atribuie false identităţi şi calităţi – instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilităţi. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie.
Hoţul oportunist este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Va fi îmbrăcat sport – trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapcă, ochelari de soare.
Hoţul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule, gen pontoarcă, ruptor, leră, mănuşi.
Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.

Prevenirea furturilor din locuinte
Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuinţe. Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa, în special în mediul urban. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

Ce trebuie sa faceti daca locuiti la bloc
Montaţi un interfon la intrarea în scară! Asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa, atunci când intraţi sau ieşiţi în/din imobil! Dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrare trebuie să asigure o închidere completă a acesteia! Dotaţi cu încuietori corespunzătoare uşile de la terase sau de la alte zone de acces! Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu tine! Instituiţi în imobil, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii!
Uşa de acces în locuinţa
Ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă! Uşa trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice! Montaţi pe toc, în zona sistemelor de închidere/asigurare, o armătură metalică! Balamalele să aibă o bună fixare în toc şi în uşă. Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o.
Ferestrele
Dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul nivel, asiguraţi ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie! Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon.
Ce aveti de facut cand locuiti la curte
Gardul care înconjoară curtea trebuie sa aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat! Poarta de intrare să fie în permanenţă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător şi prevăzută cu interfon! Montaţi un sistem video de supraveghere pentru înregistrarea oricărei activităţi desfăşurate în curte! Instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare pentru zona exterioară! Pe timpul nopţii asiguraţi anexele gospodăreşti cu încuietori sigure! Pentru ferestrele de la parter, instalaţi un sistem electronic antiefracţie sau gratii metalice