IPJ Dolj: ÎNŞELĂCIUNE DEJUCATĂ DE POLIŢIŞTII CRAIOVENI

euro1 IPJ Dolj:  ÎNŞELĂCIUNE DEJUCATĂ DE POLIŢIŞTII CRAIOVENI poze

 

O femeie de 56 de ani din Craiova a fost la un pas să fie înşelată cu suma de 28.000 de euro prin metoda „Accidentul”. Intervenţia promptă a poliţiştilor a făcut ca suma pretinsă de infractori să nu ajungă în mâinile acestora.

 

Vineri, 26.09.2014, în jurul orei 15.30, poliţiştii Secţiei 3 Craiova au fost sesizați telefonic cu privire la faptul că,  în jurul orei 13.00, T. Nicolina, de 56 de ani ani, din Craiova, a primit un telefon de la o persoană necunoscută, care  i-a spus că fiica sa a suferit un accident  de circulație, fiind nevoie de o operaţie de urgenţă în străinătate.  Persoana în cauză i-a solicitat Nicolinei T., să se deplaseze într-o  stație de taxi, din apropiere, și să trimită printr-un taximetrist suma de 28.000 Euro, în București, pentru a se achita contravaloarea unei operaţii chirurgicale ce urma a se efectua, de urgenţă,  în Germania.

Victima, s-a deplasat în stația de taxi, de pe str. H. Coandă, și i-a înmânat unui taximetrist, o pungă din plastic, în care i-a spus că sunt niște acte, pentru a le duce în București urmând ca o terţă persoane s-l contacteze pentru a lua coletul.

Ulterior, T. Nicolina a luat legătura cu fiica acesteia care i-a infirmat cele relatete de interlocutor, şi relizînd că a fost victima unei înşelăciuni, a anunţat poliţia.

Poliţiştii Secției 3 Craiova au început de îndată cercetările, reuşind, în scurt timp  în urma activităților specifice desfășurate, să identifice taximetristul, care se afla deja, în apropiere de Bucureşti.  Anchetatorii i-au solicitat acestuia să se întoarcă în Craiova și să se prezinte de urgenţă la Secția 3 Poliție Craiova, lucru pe care acesta l-a şi făcut.  Astfel, banii au fost recuperaţi şi restituiți în totalitate părții vătămate.

Poliţiştii continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de tentativă la înșelăciune, în vederea identificării autorului şi lării măsurilor legale în consecinţă.

 

 

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

·         Nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească!

·         Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

·         Nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;

Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit, etc. pe mail/fax!

·         Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);

·         Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;

·         Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentruridicarea unor premii, aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător! Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior!

SUNĂ LA TELEFONUL DE URGENŢĂ 112 DACĂ AI FOST ŢINTA UNEI ASTFEL DE INŞELĂCIUNI