IPJ Dolj: FALS AVOCAT REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU ÎNŞELĂCIUNI PRIN TELEFON

Poliţiştii au reţinut pentru 24 de ore un craiovean în vârstă de 31 de ani, suspectat de comiterea mai multor înşelăciuni prin metoda „accidentul”, în cursul zilei de astăzi cel în cauză urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

În dimineaţa zilei de ieri, poliţiştii doljeni au fost sesizaţi de către S.ŞTEFAN, 44 ani, din comuna Cârcea, Dolj cu privire la faptul că mama sa S.ELENA, 69 ani, din aceeaşi localitate a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat ce s-a recomandat a fi avocat şi care a informat-o că fiul său a accidentat un minor pe trecerea de pietoni, solicitându-le suma de 6000 lei pentru a se împăca cu familia victimei.
În temeiul sesizării a fost constituită o echipă operativă formată din poliţişti din cadrul Secţiilor de Poliţie Rurală Nr. 1 Craiova şi 4 Coşoveni şi din poliţişti ai Biroului de Investigaţii Criminale Craiova care, în urma activităţilor specifice desfăşurate au organizat flagrantul.
Poliţiştii l-au prins pe suspect, identificat în persoana lui D.ALIN, 31 de ani, din Craiova în momentul în care ridica suma de bani solicitată părţii vătămate S.ELENA, din comuna Cârcea.
Prin extinderea cercetărilor poliţiştii au stabilit faptul că acesta este autorul a încă trei înşelăciuni, prin metoda „accidentul”, comise la începutul lunii august a.c., în dauna părţilor vătămate C.FLOAREA, 81 ani, C.FLORICA, 72 ani, din comuna Cârcea şi P.TUDOREL, 70 de ani, din comuna Şimnicu de Sus, Dolj.
În baza probatoriului administrat de poliţişti în cauză, D.ALIN a fost reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă.

 

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE
 Nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească!
 Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
 Nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;
Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit, etc. pe mail/fax!
 Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);
 Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;
 Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru ridicarea unor premii, aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător! Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior!
SUNĂ LA TELEFONUL DE URGENŢĂ 112 DACĂ AI FOST ŢINTA UNEI ASTFEL DE INŞELĂCIUNI