IPJ Dolj: EVALUAREA ACTIVITĂŢII PE 2014. Numărul infracţiunilor sesizate, cel mai mic din ultimii 5 ani

EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE  POLIŢIA DOLJEANĂ ÎN ANUL 2014

 

Vineri, 23 ianuarie a.c., în amfiteatrul „General Ion Eugen Sandu” al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, a avut loc analiza activităţii poliţiştilor  doljeni în anul 2014.

evaluare ipj dolj nicolescuraducanprefect comisar IPJ Dolj: EVALUAREA ACTIVITĂŢII PE 2014. Numărul infracţiunilor sesizate, cel mai mic din ultimii 5 ani poze

Ca în fiecare an activitatea poliţiştor doljeni este supusă analizei tocmai pentru a scoate în evidenţă realizările, punctele forte dar şi aspectele asupra cărora va trebui să ne aplecăm cu atenţie sporită în perioada următoare.

Principalul obiectiv al poliţiştilor doljeni a fost şi rămâne creşterea siguranţei cetăţenilor şi asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor,lucru ce poate fi realizat doar prin profesionalism, coroborat cu apropierea de membrii comunităţii şi colaborarea cu celelalte forţe care au atribuţii în domeniul siguranţei publice.

Pentru ca eforturile poliţiştilor să aibă ecou asupra sentimentului de siguranţă al cetăţenilor judeţului este necesar ca activităţile să se desfăşoare în strânsă legătură cu autorităţile publice locale, unităţile de parchet şi instanţele de judecată.

În 2014 poliţiştii doljeni s-au aflat zi de zi la datorie pentru a veghea la siguranţa comunităţii, întregul personal depunând eforturi considerabile din dorinţa de a oferi un serviciu poliţienesc de calitate.

Pentru a  atinge obiectivele stabilite, conducerea  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj a luat o serie de măsuri manageriale şi operaţionale  pentru ca misiunile şi activităţile desfăşurate de către poliţiştii doljeni să fie caracterizate de eficienţă şi fermitate.

Festivitatea a fost deschisă de Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisar şef de poliţie Dr. Constantin NICOLESCU care, în alocuţiunea dumnealui, a prezentat principalii indicatori de evaluare a performanţei şi activităţile desfăşurate de poliţiştii doljeni pe parcursul anului 2014. A

Astfel, combaterea criminalităţii a reprezintat una din direcţiile de acţiune ale poliţiştilor doljeni, iar în urma activităţilor întreprinse în anul precedent rezultatul a fost unul pe măsura eforturilor depuse de oamenii legii reuşindu-se reducerea numărul total al infracţiunilor sesizate de către cetăţeni cu 8,38% (cu 1742 mai puţine ca în anul 2013).

Ca o concluzie la evoluţia acestui indicator, statisticile scot în evidenţă faptul că deciziile manageriale coroborate cu eficienţa activităţilor poliţieneşti au făcut ca numărul infracţiunilor sesizate în anul 2014 să fie cel mai mic din ultimii 5 ani.

Cea mai semnificativă scădere a infracţiunilor sesizate este dată de infracţiunile de natură judiciară, care au înregistrat o scădere cu 15% (cu 1593 mai puţine ca în anul 2013), asta în timp ce infracţiunile de natură economico-financiară au înregistrat o creştere cu 9% (cu 377 mai multe ca în anul 2013).

În anul 2014 infracţiunile contra patrimoniului au cunoscut, de asemenea, o scădere semnificativă, cu 19%, (cu 1734 mai puţine ca în anul 2013) dintre acestea, infracţiunile de furt s-au diminuat cu 15% (cu 863 mai puţine ca în anul 2013).

Acelaşi trend descendent l-au înregistrat atât furturile din locuinţe, care au scăzut cu 11%, furturile din societăţi comerciale – scădere cu 9 %, furturile din buzunare – diminuare cu 14 %, cât şi furturile din autoturisme cu 20 %.

De menţionat este şi faptul că, în judeţul nostru, în anul precedent, ca urmare a activităţilor întreprinse de către poliţiştii doljeni, infracţionalitatea stradală sesizată a scăzut cu 13% (cu 124 mai puţine ca în anul 2013).

Comanda inspectoratului a avut ca invitaţi de onoare tocmai partenerii poliţiştilor de zi cu zi în lupta împotriva criminalităţii, printre care ţinem să îi amintim pe Dl. Sorin RĂDUCAN – Prefectul Judeţului Dolj, reprezentanţii unităţilor de parchet şi instanţelor de judecată, dar şi conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, Poliţiei de Frontieră, DNA şi reprezentanţi ai societăţii civile.

După prezentarea activităţlor desfăşurate în anul anterior a urmat alocuţiunea Prefectului Judeţului Dolj, domnul Sorin RĂDUCAN, care a ţinut să precizeze că este onorat să se afle astăzi în mijlocul poliţiştilor doljeni, dorind să le transmită felicitări pentru modul în care îşi fac datoria. Domnul prefect le-a mulţumit poliţiştilor doljeni pentru că au reuşit să asigure un climat optim de linişte şi siguranţă publică în judeţul nostru, iar prin modul eficient de organizare, planificare şi intervenţie, poliţiştii doljeni au menţinut sub control rata infracţionalităţii, reuşind să facă din judeţul Dolj unul dintre cele mai sigure judeţe din ţară.

După discursul domnului prefect a urmat domnul Constantin LĂLOIANU –procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova care a ţinut să mulţumească poliţiştilor pentru munca desfăşurată şi eforturile depuse în anul anterior dorind să precizeze faptul că prin munca şi rezultatele foarte bune ale poliţiştilor este influenţat implicit succesul şi activitatea procurorilor, punând accent pe buna cooperare între poliţie şi unităţile de parchet din Dolj.

Buna colaborare şi coeziunea dintre Poliţia Doljeană şi instanţele de judecată doljene au fost subliniate şi de către domnul Mircea ŞELARU – judecător în cadrul Curţii de Apel Craiova, care a apreciat eforturile depuse de poliţişti pentru a face din judeţul Dolj un judeţ sigur şi care a ţinut să ne felicite pentru modul extrem de profesionist în care am reuşit să colaborăm cu procurorii şi instanţele de judecată pentru adoptarea şi punerea în aplicare a noilor prevederi penale şi procesual penale intrate în vigoare anul trecut.

De asemenea, domnul colonel Cornel MOISĂ – şeful Direcţiei Judeţene de informaţii Dolj care a continuat seria de alocuţiuni prin transmiterea de sincere felicitări pentru rezultatele obţinute în activitatea de asigurare a unui climat normal de ordine şi singuranţă publică, insistând asupra importanţei unei cooperări eficiente între SRI şi Poliţie în special în combaterea terorismului şi infracţiunilor informatice.

Toţi invitaţii noştrii au ţinut să aducă felicitări poliţiştilor doljeni pentru rezultatele obţinute şi eforturile depuse în slujba cetăţenilor, urându-le mult succes în anul 2015.

Comanda inspectoratului transmite tuturor cetăţenilor judeţului Dolj sincere mulţumiri şi aprecieri pentru colaborarea şi încrederea pe care au arătat-o poliţiştilor  doljeni în anul 2014 şi să îi asigurăm că poliţiştii Inpectoratului de Poliţie Judeţean Dolj îşi vor îndeplini misiunile cu deplin profesionalism şi responsabilitate şi în anul 2015.