IPJ Dolj: Anul şcolar 2013-2014 – “instrucţiuni de folosire”

POLIȚIȘTII DOLJENI ALĂTURI DE ELEVI LA ÎNCEPUTUL ANULUI ȘCOLAR 2013-2014. Începutul noului an școlar este un nou prilej pentru polițiștii să fie alături de elevi, părinți și cadre didactice pentru a-i asigura de toată disponibilitatea în ceea ce privește crearea unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, dar și în zonele limitrofe.

Pentru poliţia doljeană, siguranţa în unităţile de învăţământ constituie, şi în cursul acestui an şcolar, o prioritate, fapt pentru care mâine 384 de polițiști vor acționa în zona școlilor din județul Dolj.
Efectivele de la formațiunile de ordine publică vor asigura menținerea unui climat optim pentru desfășurarea activităților de deschidere a noului an școlar, iar polițiștii rutieri vor asigura fluidizarea traficului, fiind prezenți la intrările în unitățile de învățământ.
Pe parcursul anului școlar polițiștii doljeni vor continua colaborările cu directorii, profesorii şi diriginţii, pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă din școli generale și licee.
Activităţile desfăşurate vor viza prevenirea incidentelor care ar putea perturba procesul de învăţământ, precum şi descurajarea oricăror încercări de încălcare a normelor legale. Astfel, poliţiştii din structurile de proximitate şi prevenire vor fi prezenţi pentru a le transmite elevilor recomandări cu caracter preventiv în scopul asigurării securităţii personale şi a bunurilor.
Comanda Inspectoratului de Poliție al județului Dolj urează tuturor elevilor ca anul școlar 2013-2014 să fie unul liniștit și lipsit de evenimente.
Recomandări pentru prevenirea victimizarii minorilor si a delincventei juvenile:

LA ŞCOALĂ
 NU intraţi în conflicte cu colegii sau cu alte persoane.
 NU proferaţi înjurături şi nu încurajaţi violenţa; acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe fizice.
 NU răspundeţi cu violenţă chiar dacă sunteţi provocaţi.
 NU vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul, aceste gesturi pot avea uneori consecinţe grave.
 Adresaţi-vă cadrelor didactice.

ACASĂ
 Incuiati usa imediat dupa ce ati intrat in casa;
 Verificati prin vizor cine bate ori suna la usa si nu deschideti necunoscutilor, indiferent de pretextul sub care acestia se prezinta;

PE STRADA
 Spuneti NU invitatiilor ori rugamintilor necunoscutilor, deoarece nu puteti cunoaste adevaratele intentii ale acestora;
 NU primiti bunuri de la necunoscuti, nici daca acestia va ofera dulciuri, bani sau jucarii;
 NU urcati in autoturisme conduse de persoane necunoscute;
 NU purtati la vedere chei, telefoane mobile sau bijuterii, deoarece puteti deveni victima hotilor;

SIGURANŢA RUTIERA
 NU va jucati pe carosabil, nu traversati prin locuri nepermise si mergeti intotdeauna pe trotuar!
 Aşteptarea mijloacelor de transport in comun trebuie să o faceţi stând numai pe trotuar sau acostament şi nu pe carosabil.
 Când lipsesc trotuarele sau potecile, circulaţi pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers şi cât mai aproape de marginea acestuia;