Ionuț Stroe, șeful delegației României la APCE: Parlamentarii români susțin menținerea sancțiunilor împotriva delegației ruse

Ionuț Stroe, șeful delegației României la APCE: Parlamentarii români susțin menținerea sancțiunilor împotriva delegației ruse 

 

Ionuţ Stroe, șeful delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi purtător de cuvânt al PNL, participă la Paris la reuniunea Comisiei de Monitorizare a APCE, structura responsabilă pentru urmărirea respectării de către statele membre a angajamentelor şi obligațiilor internaționale asumate de acestea.

 

În urma unor dezbateri intense, Comisia de Monitorizare a decis astăzi menţinerea, cel puţin până în luna iunie, a sancțiunilor impuse de APCE în ianuarie 2015 delegaţiei parlamentare a Federației Ruse, din cauza alimentării violențelor în estul Ucrainei şi a menținerii stării de ocupație a Peninsulei Crimeea.

 

„Parlamentarii români rămân angajați activ, alături de partenerii europeni şi euroatlantici, în urmărirea situației din estul Ucrainei şi reglementarea durabilă a crizei. Există voci care ar vrea renunțarea la sancţiuni, şi nimeni nu este fericit să impună sancţiuni, dar acest lucru nu se poate întâmpla înainte de eliminarea cauzelor care au dus la acestea. Susținem ferm încetarea focului şi retragerea trupelor şi armamentului rus din estul Ucrainei, precum şi restaurarea suveranității Ucrainei asupra întregului său teritoriu, inclusiv Crimeea.

 

Acesta este şi mesajul transmis astăzi la Kiev de președintele României, domnul Klaus Iohannis, făcut cunoscut de mine parlamentarilor APCE. Sancțiunile rămân în vigoare până la aplicarea deplină a acordurilor de la Minsk şi asigurarea durabilității încetării focului, concomitent cu preluarea efectivă a controlului autorităților de la Kiev asupra întregului teritoriu al țării.

România rămâne, pe de altă parte, un partener de nădejde al Ucrainei, mai ales în aceste momente de cumpănă, inclusiv prin experții români prezenți în formatele de asistență ale organizațiilor internaționale sau prin sprijinul oferit în cadru bilateral.

 

Așteptăm totodată ca Rusia să revină în limitele prevederilor dreptului internațional şi să-şi reia rolul de partener responsabil în arhitectura de securitate internațională”, a declarat șeful delegației României la APCE.