Ionuț Stroe, PNL: Securitatea națională – o prioritate

 IMG 1287 Ionuț Stroe, PNL: Securitatea națională   o prioritate poze

 

Îmbunătăţirea  legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică din România dar şi pentru societatea românească în general. Partidul Naţional Liberal întâmpină prin urmare, cu toată deschiderea şi responsabilitatea, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect și firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societățile democratice sunt conștiente de pericolul și amenințările la adresa siguranței.

Ultimile evenimente de la Bruxelles, permanenta ameninţare teroristă cu care se confruntă Europa şi implicit şi ţara noastră atrag o evidentă necesitate  de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european. Cadrul legislativ românesc actual trebuie modernizat și adaptat la provocările și amenințările contemporane, la dinamica riscurilor actuale. El trebuie să maximizeze potențialul operațional al serviciilor și instituțiilor cu atribuții în domeniu și să sprijine lupta împotriva infracționalității de orice fel, inclusiv împotriva terorismului.

Înaintea declanșării dezbaterii, este extrem de important ca actorii instituționali, politici, dar și societatea civilă să poarte un dialog de fond, de substanță, iar deciziile CCR din 2014 respectiv 2015 să reprezinte o bază de pornire în sensul  adaptării legislației specifice la dinamica riscurilor actuale.

Elaborarea noilor reglementări trebuie să se realizeze având în vedere atât jurisprudența CCR și CEDO, dar în egală măsură pozițiile clar exprimate de reprezentanții serviciilor specializate. Este nevoie de a se stabili un raport corect între nevoia de siguranță și protejarea vieții private. Suntem într-un moment în care în întreaga Europă balanța înclină în favoarea securității persoanei.

La ora actuală legislația trebuie să răspundă la două mari provocări: cyber-terorismul și războiul informatic. În România este nevoie de un proces rapid care în primă fază să modernizeze și actualizeze punctual legislația conexă (legea obligativității utilizatorilor de cartele preplătite de a se identifica, legea securității cibernetice) și ulterior de unul complex care să elaboreze o formă nouă și articulată a pachetului care cuprinde legile privind securitatea națională (legile privind organizarea SIE și SRI, legea securității naționale, legile privind activitățile de informații și statutul profesional al ofițerilor).

Considerăm că este nevoie de consultare și cooperare între serviciile de informații, Guvern și Parlament pentru a pune în termeni legislativi schimbările și imbunătățirile sistemelor de securitate și pentru a elimina eventualele temeri legate de controlul parlamentar(civil) insuficient, sau de acordarea de puteri excesive serviciilor de informații.