Ionuț Stroe (PNL): Fenomenul migraţiei este unul dinamic

stroe pnl Ionuț Stroe (PNL): Fenomenul migraţiei este unul dinamic poze

Marţi, 24 iunie, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deputatul Ionuţ Stroe, Şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul pe marginea raportului referitor la „Sosirea masivă a unor fluxuri migratoare mixte pe ţărmurile Italiei”, raportor Christopher CHOPE (Marea Britanie, EDG).

 

Domnul deputat a subliniat că fenomenul migraţiei este unul dinamic, care afectează toate cele cinci continente, iar regiunea mediteraneană nu este o excepţie, Italia fiind una dintre ţările cele mai expuse valului de imigranţi din ţări ca Tunisia, Libia sau Egipt.

 

Parlamentarul român a atras atenţia asupra faptului că diferenţele economice, demografice, politice şi de securitate între ţările de origine şi ţările gazdă reprezintă cheia înţelegerii fenomenului fluxurilor migratoare dintre ţările din Sudul şi din Nordul Mediteranei, Europa fiind principala destinaţie pentru migranţi. În acest context, domnul deputat a remarcat faptul că spaţiul Schengen, care reprezintă o zonă de libertate de mişcare, solicită totodată creşterea gradului de încredere în capacitatea statelor membre de a aplica un set de reguli clare în materie de migraţie.

 

Cu această ocazie, parlamentarul român a precizat că o parte a răspunsului la problematica migraţiei îl reprezintă extinderea spaţiului de prosperitate şi securitate în zonele din vecinătatea Europei, domnia sa exprimându-şi satisfacţia cu privire la faptul că APCE şi-a asumat un rol de lider în stabilirea statutului de partener pentru democraţie pentru ţările din regiunea de Sud a Mediteranei. Consiliul Europei, a remarcat domnul deputat, „are o expertiză unică în respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi a statului de drept, iar acestea, alături de funcţionarea adecvată a instituţiilor democratice, sunt principalele ingrediente ale asigurării prosperităţii”.

 

În finalul intervenţiei sale, parlamentarul român a subliniat că este important ca, prin instituţiile sale specializate, Consiliul Europei să fie prezent în Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau Asia Centrală, această interacţiune susţinută fiind de natură să ofere răspunsuri la problematica migraţiei.

 

 

Delegaţia Parlamentului României la APCE

 

 

 

 

24.06.2014