Ionel Petrescu, director DIT Craiova: “Nu se măresc impozitele şi taxele locale! OG 8/2013 nu ne afectează””

petrescu dit florentin tudor Ionel Petrescu, director DIT Craiova: Nu se măresc impozitele şi taxele locale! OG 8/2013 nu ne afectează poze

Sute de craioveni au luat cu asalt, zilele acestea, Direcţia de Impozite şi Taxe din Bănie, pentru a se informa dacă taxele şi impozitele locale au fost majorate. Cei mai interesaţi s-au arătat cei care deja plătiseră dările aferente anului 2013 şi care beneficiaseră de bonificaţia de 10%, pentru că făcuseră plata până la 31 martie. “Isteria” a apărut deşi edilul şef Olguţa Vasilescu a declarat, în nenumărate rânduri, că taxele şi impozitele nu vor fi majorate, rămânând, şi în acest an, la nivelul celor din 2012. Mai exact oamenii au aflat că a apărut un nou act normativ care  ar putea da peste cap deciziile primarul din Bănie.

“Am auzit la televizor că s-a dat o nouă lege prin care primarii sunt obligaţi să majoreze impozitele. Eu am fost de bună credinţă şi, ca să mai scutesc câţiva bănuţi, mi-am plătit datoriile chiar pe 20 ianuarie. Azi am venit să văd care e situaţia. Se măresc sau nu? Eu trebuie să mai plătesc vreun ban? “, a declarat craioveanca Ioana Marinescu.

Pentru a lămuri situaţia vom face o retrospectivă a actelor normative care au vizat modificările taxelor şi impozitelor. Astfel, în luna decembri 2012, a apărut HG nr. 1309, prin care erau ajustate cu un procent de 16, 05% impozitele şi taxele locale, apoi, la începutul lui ianuarie 2013 s-a decis prin OG nr. 1 ca majorarea să rămână la latitudinea primarilor. Ultimul act normativ, Ordonanţa nr. 8 din 23 ianuarie 2013, art IV, precizează că este obligatorie majorarea dărilor amintite pentru primăriile care au arierate.

Termenul de arierate este definit în OG 47/2012, care modifică L 273/2006, astfel:  plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculate de la data scadenţei. Cum municipalitatea craioveană nu are arierate nu este obligată de Ordonanţa nr. 8/2013 să mărească taxele şi impozitele.

“Impozitele şi taxele locale nu vor fi majorate! Apariţia ordonanţei nr. 8/2013 nu ne afectează. Craiovenii pot să stea liniştiţi deoarece nu vom face nicio modificare, la acest capitol, aşa cum s-a promis”, a declarat Ionel Petrescu, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe Craiova