Ion Prioteasa: Centrul Medical Siretului este gata

prioteasa olguta fifor Ion Prioteasa: Centrul Medical Siretului este gata poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a inaugurat, marți, în prezența primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a oficialităților locale și județene, Centrul Medical Siretului, din Cartierul Lascăr Catargiu, obiectiv pentru construirea căruia s-au alocat de la bugetul județean peste 500.000 euro.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a evidențiat că Centrul din Cartierul Lascăr Catargiu este prima investiție în construirea unui imobil destinat sectorului medical, pe care o face, în Craiova,  o autoritate publică în ultimii 23 ani.

„Suntem într-un moment foarte fericit pentru noi, pentru că astăzi (marți), în Cartierul Lascăr Catargiu sau Satul Nou, cum îi spunea pe vremuri, un cartier înființat în jurul anilor 60, dăm în folosință un Centru Medical nou.Am dorit să fim alături de acești oameni din Cartierul Lascăr Catargiu care au o sumedenie de probleme și care nu au mai văzut ceva făcut la ei acasă de foarte multă vreme.

Într-o primă fază am început cu reabilitarea dispensarului în care lucrează opt medici de familie, un dispensar care acum arată foarte bine, ca oricare altul din centrul Craiovei. În continuarea acestui dispensar, ne-am gândit să construim un centru medical nou pentru locuitorii din Catargiu care nu se puteau deplasa foarte departe, în așa fel încât oamenii care veneau la medicul de familie să poată ajunge imediat într-o zonă în care să fie consultat și să nu mai fie nevoie să ajungă până la spital.

Această investiție a costat peste 500.000 euro, adică a fost făcută fără să ne zgârcim. Cuprinde foarte multe cabinete: un cabinet de cardiologie, unul de medicină internă, de ORL, de endocrinologie, de oftalmologie, un cabinet oncologic și va avea și un laborator de analize. Circa 25.000-30.000 de oameni, atâția câți locuiesc în acest cartier, vor putea să beneficieze de serviciile pe care le oferă acest centru medical.

Este prima investiție în construcția de la zero a unui centru medical, pe care o face o autoritate publică în Craiova, după mai bine de 23 ani. În viitor ne vom îndrepta în continuare către oamenii cu probleme multiple cărora vrem să le mai alinăm puțin durerea.

Centrul Medical Siretului este gata. Urmează să-l scoatem la licitație publică. Orice firmă poate participa la această licitație și poate concesiona clădirea pentru o perioadă de șapte ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă jumătate din această perioadă, deci peste zece ani de zile.

Lângă noi îl avem și pe secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Mihai Fifor, pe care îl rog în continuare să ne dea o mână de ajutor în relația cu Ministerul Sănătății, pentru ca în acest fel să avem o dotare și la acest centru medical, și la spitalele noastre din Craiova. Ne-a ajutat și cu elicopterul SMURD care va veni la Aeroportul Craiova, dar și cu baza aeromedicală care se va dezvolta tot la aeroport”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus: „Cu această investiție se intră într-un cartier unde nu s-a mai făcut nimic în ultimii 20 ani și într-un sector, cel sanitar, unde Craiova are de suferit. La noi nu există un spital de Categoria I. Primăria Craiova a început să reabiliteze policlinicile pe care le are. Anul viitor încercăm să le reabilităm pe toate. Investiția Consiliului Județean Dolj pe care o inaugurăm astăzi este extraordinară și vă mulțumim pentru acest lucru”.

Vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că odată operaționalizarea Centrului Medical Catargiu consiliul județean va putea obține venituri suplimentare la buget prin concesionarea unității medicale către o firmă, selectată în urma organizării unei licitații publice.

„Participăm azi (marți) la inaugurarea unei investiții importante a Consiliului Județean Dolj: un centru medical destinat locuitorilor Cartierului Lascăr Catargiu. Credem cu tărie că este nevoie să apropiem cât mai mult serviciul medical de oameni.

În perioada următoare vom declanșa o procedură care marchează o noutate pentru Consiliul Județean Dolj. Ar fi o primă concesiune pe care o facem pentru o clădire cu destinație medicală. S-a elaborat deja un caiet de sarcini iar această clădire va fi scoasă la licitație publică, procedură la care poate participa orice firmă cu profil medical care să opereze în această unitate medicală.

Prin această investiție a Consiliului Județean Dolj atingem două obiective: pe de-o parte, construirea acestui centru, astfel reușind să aducem serviciile medicale mai aproape de locuitorii Cartierului Lascăr Catargiu, iar pe de altă parte, reușim să atragem venituri pentru consiliul județean prin concesionarea acestui centru, bani cu care vom finanța alte investiții ale consiliului județean în viitor.

Este un mecanism economic prin care ne propunem să aducem mai mulți bani la bugetul propriu al consiliului județean, mecanism pe care l-am gândit în urmă cu cinci ani și astăzi am ajuns în momentul în care îl putem pune în practică. Cu cât avem mai multe venituri proprii, cu atât mai mult putem să ne dezvoltăm independent”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

La evenimentul inaugurării Centrului Medical Siretului au mai participat secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Mihai Fifor, deputatul Ionuț Stroe, reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum și locuitori ai Cartierului Lascăr Catargiu.

 

BIROUL DE PRESĂ