Investitorii străini, aduşi de mână pe platforma industrială a Craiovei

olgutapriopontainvestitori Investitorii străini, aduşi de mână pe platforma industrială a Craiovei pozeÎntâlnire de calibru ieri, la Craiova, între oamenii de afaceri din oraş şi reprezentanţii unor importante companii străine, cu scopul declarat de a mijloci încheierea de noi contracte comerciale care să dea de lucru angajaţilor de pe ce-a mai rămas din platforma industrială a Craiovei.

Organizatorii olteni ai evenimentului, senatorul de Dolj Lia Olguţa Vasilescu şi preşedintele CJ Ion Prioteasa, au lăudat în principal forţa de muncă existentă în Craiova, punctând oportunităţile deschise investitorilor străini.

“Încercăm să iniţiem o serie de întâlniri între investitorii străini, între companii străine foarte puternice şi mediul de afaceri din Craiova. Nu suntem la prima iniţiativă de acest gen, celelalte nu au fost publice până acum în urmă cu doi ani am avut întâlni cu Rols Roys şi alte companii foarte importante din întreaga lume. Astăzi ne bucurăm să avem alături de noi oaspeţi din partea unor companii foarte importante ale lumii – lideri mondiali în ceea ce fac şi sperăm ca aceasta să fie o oportunitate foarte importantă pentru mediul de afaceri din Craiova. Aici se produce orice – de la avioane şi locomotive, la autovehicule, utilaj greu. Avem mână de lucru specializată pentru orice, avem dorinţa de a primi investitorii străini, acum rămâne de văzut dacă veţi reuşi să iniţiaţi acele contracte pe care noi le aşteptăm cu toţii, între dumneavoastră şi mediu de afaceri craiovean”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Şeful CJ Dolj a inclusi şi Universitatea din Craiova printre punctele forte ale oraşului, asigurându-i pe afaceriştii străini că ar fi “interesant” să se aşeze şi în Bănie.

“De ce ar fi interesant să veniţi aici, în judeţul Dolj? Aţi venit la noi într-o absolut specială – ziua în care municipiul nostru îşi serbează zilele – sunt 536 de ani de atestare istorică. Sunteţi bine veniţi aici, în această zonă care într-o anumită perioadă de timp a fost excesiv industrializată şi cu o agricultură de mare succes, dar în aceste momente mai dificile prin care a trecut România şi în aceşti ani şi mai dificili în care întreaga omenire a trecut prin momente grele şi s-au schimbat multe lucruri. Au rămas lucruri deosebite care pot să constituie punctele noastre forte cum ar fi: forţa noastră de muncă calificată, disciplinată pe care am avut-o tot timpul, o universitate cu peste 38.000 de studenţi care a produs pentru toate aceste instituţii comerciale pe care le-am avut de-a lungul timpului: un aeroport, două porturi, un pod peste Dunăre care va fi gata anul viitor şi care va lega România şi judeţul Dolj de Bulgaria şi astfel în 2,5 ore suntem la Bucureşti, tot în 2,5 ore suntem la Sofia, în 4 ore şi ceva vom fi la Atena”, a spus Prioteasa.

La întâlnirea oamenilor de afaceri de ieri a fost prezent şi liderul PSD Victor Ponta, care a punctat importanţa creării de noi locuri de muncă în România, principalul criteriu după care vor fi evaluaţi în viitor investitorii, fie ei români sau străini.

“Sunt convins că România, cu 4 milioane de angajaţi, foarte greu poate să susţină o ţară de 20.000.000. Soluţia este în teorie simplă, în practică mai dificilă, trebuie create noi locuri de muncă. Vreau s-o felicit pe Olguţa şi pe preşedintele CJ Dolj pentru iniţiativa organizării acestei întâlniri. Vreau să felicit CJ Dolj pentru că îi sprijină pe cei care crează locuri de muncă. În ceea ce priveşte viitorul îmi doresc să ascult adevăratele cerinţe ale celor care investesc pentru a crea locuri de muncă, fie că sunt investitori străini sau români. Pentru mine nu există nu există un mod preferenţial pentru cineva care vine din afara ţării, sau pentru cineva care este aici, singurul criteriu este al seriozităţii şi al numărului de locuri de muncă creat”, a declarat Ponta.

După escala de la CJ, oaspeţii străini au fost poftiţi în vizită pe platforma industrială a Craiovei, pentru a vedea ce are de oferit industria craioveană şi pentru discuţii mai la obiect cu afaceriştii locali.