Inundaţiile continuă pe Valea Dunării

m dunare Inundaţiile continuă pe Valea Dunării poze

Dunărea a depăşit cota de pericol şi la Calafat. Drumul judeţean 553 este blocat. 

“Fluviul Dunărea a depăsit în această dimineață Cota de PERICOL la s.h. Calafat cu 2 cm, cu un debit de 12200 mc\s. Este depășită in continuare Cota de Inundatie la sh. Gruia cu  35 cm si s.h Bechet cu 90 de cm.
În prezent, fluviul Dunărea înregistrează la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 13000 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB situandu-se peste media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s. Aval  Portile de Fier, pe fl.Dunarea debitele au fost in crestere   pe sectorul Gruia – Calafat – Bechet .
La ora 06.00 nivelurile la statiile hidrometrice pe fl. Dunarea se situeaza se  situeaza peste:
COTA DE INUNDATIE la:
-s.h. Gruia  H= 735cm (CI= 700 + 35 cm); cu un debit de Q= 11918 mc/s; in crestere fata de ieri
ora 06.00 cu 7 cm; tendinta este de crestere; Hmax in interval = 735 cm.
-s.h. Bechet  H= 690 cm (CI= 600 + 90 cm), cu un debit de Q= 12200 mc/s; in crestere fata de ieri ora 06.00 cu 7 cm; tendinta este de crestere; Hmax in interval= 690 cm.
COTA DE PERICOL la:
-s.h. Calafat  H= 682 cm (CP= 680 + 2 cm), cu un debit de Q= 12222 mc/s; in crestere fata de ieri ora 06.00 cu 8 cm; tendinta este de stationare; Hmax in interval = 682 cm.
Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent sectiunea Bazias pentru intervalul 27.06 – 28.06.2010, ora 07.00   = 12700 mc/s.
Debite instantanee la ora 06.00:
Debitul defluent la PF1 = 12681 mc/s.
Debitul defluent la PF2 = 12146 mc/s.
In urmatorul interval debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB va fi stationar  la valoarea de 13000 mc/s.
Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB pentru intervalul 30.06.2010–04.07.2010, debitul Dunarii la intrarea  in tara (sectiunea Bazias) va fi  in scadere situandu-se la valori cuprinse intre 12900 – 11900 mc/s,  peste mediile  multianuale ale lunilor  iunie (6400 mc/s) si iulie (5350 mc/s).
S-a actualizat AVERTIZAREA  HIDROLOGICA  NR. 62 cu  AVERTIZAREA  HIDROLOGICA  NR. 67 din 27.06.2010  ora 16.30, pentru intervalul: 27.06.2010, ora 16.00 – 04.07.2010 ora 16.00, ce instituie si mentine COD PORTOCALIU  incepand cu data de 27.06.2010 ora 17.00 pe Dunare pe tot sectorul romanesc Gruia – Tulcea.
Au fost afectate de cresterea de niveluri si debite pe Fl. Dunarea suprafetele riverane, situate in zonele joase, neindiguite, predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor Dunarii, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculet, fiind inundate pasuni si fanete naturale, fara a fi afectate terenuri agricole, gospodarii si obiective socio-economice.
Din informatiile de ultima ora preluate din teritoriu rezulta ca pe drumul judetean DJ 553 Calafat – Ciupercenii Vechi situat in imediata apropiere a fl. Dunarea, apa a patruns pe carosabil pe toata latimea  intre km 2-3, pe doua tronsoane cu lungimea de aproximativ 50 m, respectiv 200 m, pelicula de apa osciland intre 10 – 30 cm.
Datorita situatiei pe DJ 553 s-au pus bariere pentru devierea circulatiei,  pe varianta ocolitoare prin padure, situat paralel cu DJ 553. Acest drum a fost amenajat in prealabil de Autoritatea publica locala Calafat impreuna cu cei de la Drumuri judetene.
In punctul de trecere frontiera Bechet nu se mai tranziteaza autoturisme deoarece aceasta este inundata.
Din informatiile preluate de la SPET Bechet in punctul de trecere frontiera Bechet pe pista de imbarcare a autovehiculelor nu se mai tranziteaza autoturisme deoarece aceasta este inundata pe o lungime de 75 – 80 m cu o lama de apa de cca. 45 cm. Circulatia se desfasoara fara probleme pentru masinile de mare tonaj: tiruri, autocare, etc.
Efectele produse de cresterea nivelurilor, revarsarea fluviului Dunarea si a infiltratiilor, au fost transmise de Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor afectate astfel:
In judetul Dolj:
1.Desa: 425 ha, din care:
– păşuni şi fâneţe: 315 ha
– fond forestier:    110 ha
2.Ciupercenii Noi: 150 ha  păşuni şi fâneţe
3.Calafat-Cartier Ciupercenii Vechi :
– păşuni şi fâneţe: 415 ha
-padure : 153 ha
Nu s-au semanalat evenimente deosebite pana la aceasta ora.
Din momentul declansarii starii de alerta hidrologica intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor incepand din data de 03.06.2010 se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu ,prin  S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, in permanenta colaborare cu I.S.U.Dolj , Mehedinti si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.
S-au intreprins urmatoarele masuri de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatilor:
– pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, impreuna cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor riverane fluviului Dunarea;
– pe sectoarele  indiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze impreuna cu ANIF Dunare- Olt UA Dolj sub indrumarea A.B.A. Jiu prin S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, precum si alte institutii implicate in managementul situatiilor de urgenta, in permanenta colaborare cu I.S.U.Dolj si Mehedinti;
– au fost avertizate ISU si  CLSU din arealul afectat;
– au fost instituite serviciile de permanenta la sediile primariilor;
– a fost instiintata populatia din zonele expuse pericolului, asupra riscului la inundatii;
– situatia este monitorizata permanent de autoritatile administratiei locale si centrale precum  si de  forurile ierarhic  superioare  Administratiei Bazinale Jiu, A.N. Apele Romane si M.M.P.
– se monitorizeaza permanent  de catre personalul de specialitate al A.B.A Jiu, aflat in teritoriu, zonele   riverane ale fluviului Dunarea, precum si lucrarile cu rol de aparare aflate in administrarea    A.N.I.F.    R.A. Sucursala Dunare – Olt
–  A.B.A Jiu actioneaza prin  S.G.A MH, S.G.A DJ  care sunt pregatite sa intervina cu materiale, mijoace  si  formatiuni operative de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale in actiunile de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatilor, daca situatia o impune, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatei la normal;
Se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor la statiile hidrometrice pe fluviul Dunarea, aval de PF II. Aceste valori vor fi direct influentate de debitul Dunarii la intrarea in tara – sectiunea Bazias, precum si de debitele  deversate din Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier.
Sistemul de Gospodărire a Apelor din jud. Dolj verifică şi monitorizează starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrare, precum şi evoluţia nivelurilor şi  debitelor pe toate cursurile de apă din reţeaua hidrografica a jud. Dolj, fiind pregatit sa actioneze cu formatii de interventie operative daca situatia o impune”, precizează un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.