Informare ABA Jiu

comunicatus 300x120 Informare ABA Jiu poze

Debitul  fluviului Dunărea la intrarea în țară, secțiunea Baziaș în intervalul 27.02.2012 – 28.02.2012 a fost în scădere pana la valoarea de 3150 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5300 mc/s). La ora 06.00 nivelurile pe fl. Dunărea, la stațiile hidrometrice se situează sub  COTELE  DE  APĂRARE.  Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier, debitul afluent prognozat în secțiunea Baziaș pentru intervalul 27.02.2012 – 28.02.2012, ora 07.00 =  3830 mc/s.

Debite instantanee la ora 06.00:

Debitul defluent la PF1 =  1920 mc/s.

Debitul defluent la PF2 =  4200 mc/s.

Formațiunile de gheață (pod de gheață, gheață la mal) existente pe Dunăre au fost în ușoară intensificare pe sectorul Baziaș – Drencova și s-au menținut fără modificări importante pe sectorul Orșova – Dr.Tr.Severin. Conform datelor transmise de INHGA și de A.B.A. Jiu prin Stația Hidrotehnică de Dunăre – Dr. Turnu Severin, curg sloiuri ce acoperă 10-40% din suprafața apei pe sectorul Baziaș – Drencova și se mențin podurile de gheață formate anterior pe sectorul Orșova-Turnu Severin.

În următorul interval debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), conform prognozei INHGA va fi în scădere până la valoarea de 3150 mc/s.

Pentru intervalul 29.02.2012 –  05.03.2012 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere în primele două zile ale perioadei până la valoarea de 3000 mc/s, apoi staționar la această valoare până la sfârșitul intrevalului, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5300 mc/s). Formațiunile de gheață  existente pe Dunăre se vor menține în general fără modificări importante fiind dependente in evoluția lor și de temperaturile diurne care se vor înregistra.  Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICA Nr. 1 din 27.02.2012 pentru Fl.  Dunărea: “Avand in vedere oscilatiile zilnice de debite amonte de Portile de Fier II, existenta formatiunilor de gheata pe sectorul aval ( pod de gheata pe sectorul Oltenita-Isaccea,  blocaje de gheturi pe sectorul Ceatal Izmail –Tulcea si in Delta), precum si variatiile de temperatura (inregistrate in ultimele zile si cele prognozate), in perioada urmatoare sunt intrunite conditii favorabile pentru fragmentarea podurilor de gheata, desprinderea si punerea in miscare a formatiunilor de gheata, ingramadirea in sectoarele cu viteze mai mici si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale pe sectorul aval  Oltenita. Se impune urmarirea  fenomenelor, asigurarea conditiilor de curgere a formatiunilor de gheata pe sectorul mentionat` mai sus si evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”. In functie de evolutia regimului debitelor Dunarii aval Portile de Fier II si de evolutia temperaturii aerului se va actualiza prezenta atentionare”.

SITUAȚIA HIDROLOGICÃ pentru intervalul 27.02.2012 – 28.02.2012

Pe Jiu nivelurile au fost în scădere cu 1 cm la s.h.Filiași, în creștere cu 16 cm la s.h.Răcari, cu 9 cm la s.h.Podari și cu 4 cm la s.h.Zaval.

Pe Amaradia, la s.h.Albești nivelurile au fost staționare.

Pe Raznic, la s.h.Breasta nivelurile au fost în creștere cu 4 cm.

Pe Desnățui nivelurile au fost în scădere cu 6 cm la s.h.Calugărei și cu 16 cm la s.h. Dragoia și în creștere cu 1 cm la s.h.Goicea.

Pe Terpezița la s.h.Gabru nivelurile au fost staționare.

Pe Baboia la s.h. Afumați nivelurile au fost staționare.

Nivelurile și debitele la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Fenomene de iarnă:- gh.mal la s.h. Negoiești pe Amaradia.

– pod gh. compact la  s.h.Scaiești pe Argetoaia.

– pod gh. ochiuri la s.h. Breasta pe Raznic, s.h.Călugărei pe Desnățui.

– curg ghețuri 30% la s.h. Zăval pe Jiu.

MĂSURI:

În urma caderilor abundent de zapada, conducerea A.B.A Jiu prin biroul Exploatare Lucrari Hidrotehnice a atentionat unitatile din subordine in vederea luarii tuturor masurilor ce se impun,  necesare asigurarii sectiunilor de scurgere nestingherita a apelor, supravegherea barajelor, digurilor si instalatiilor de evacuare a apelor, verificarea subtraversarilor de diguri si drumuri, a stocurilor de aparare si utilajelor pentru interventii, iar in cazul detinatorilor de lucrari hidrotehnice asigurarea accesului  la uvraje, pentru interventii comunicatii, si transport in perioada MARTIE-APRILIE 2012

Atentionarea primariilor conform Legii Apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, Regulamentul 638/420/2005 OC al MAI si MMGA privind gestionarea situatiilor de urgenta si OUG 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane, in vederea intreprinderii de actiuni pentru indepartarea  depozitelor de deseuri, gunoaie, material lemnos in vederea asigurarii sectiunilor optime de scurgere a apelor la poduri si podete precum si luarea de masuri in regim de urgenta (conform planurilor locale de aparare) referitor la stocul de materiale si mijloace de interventie pentru preantampinarea unor evenimente  care sa inregistreze pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale (inundatii,alunecari de teren, infiltratii,etc). La barajele aflate in administrarea A.B.A. Jiu la nivel de bazin, precum si la cele situate in jud. Dolj (Priza cu barare Isalnita, Baraj Cornu, Baraj Caraula, Acumularea nepermanenta Prodila) s-au intreprins urmatoarele masuri:

–          caile de acces spre baraje sunt degajate de zapada de catre personalul  formatiilor de lucru asigurandu-se  accesul la baraje, pe coronamentele acestora si pasarelele  de acces catre calugarii golirilor de fund,   cabine de comanda, stavile baraje, prize, decantori, precum si la punctele de citire a mirelor hidrometrice;

–                      Barajele functioneaza normal, exploatarea acumularilor fiind facuta conform Regulamentului de exploatare pe timp de iarna.

–     Fenomenele de iarna aparute pe raurile interioare nu creeaza probleme. Personalul S.G.A.-urilor este mobilizat in actiunea de deszapezire la punctele de lucru (sedii, sisteme,  cantoane), intervenind atat manual cat si cu utilaje pentru asigurarea cailor de acces.