Începe reabilitarea Spitalului Judeţean. Ion Prioteasa: Urmează o clinică de cardiologie!

prioteasa spital lucrari Începe reabilitarea Spitalului Judeţean. Ion Prioteasa: Urmează o clinică de cardiologie! poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, marți, la începerea lucrărilor de reabilitare, modernizare și echipare a Ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, executate în cadrul unui proiect în valoare de peste opt milioane euro.
Totodată, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că prioritar în domeniul sanitar rămâne transformarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova dintr-o unitate medicală de gradul II într-una de gradul I, potrivit clasificării Ministerului Sănătății.
„Consiliul Județean se implică de mai mult timp în domeniul sănătății. Primul pas l-am făcut cu dispensarul din cartierul craiovean Lascăr Catargiu, pe care l-am reabilitat, și unde o să mai facem o policlinică nouă, apoi am reabilitat cele două policlinici stomatologice din Brazda lui Novac și din Calea București.
La acest proiect al Ambulatoriului lucrăm de peste cinci ani de zile și iată-ne azi ajunși în această fază în care dăm ordinul de începere a lucrărilor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova este în subordinea directă a Ministerului Sănătății, însă noi suntem proprietari ai clădirii. Am luat această decizie de a ne da mâna și a face ceva cu acest spital după mai bine de 40 ani.
Dacă nu vom găsi resurse suficiente să intervenim, va trebui să începem reabilitarea spitalului pe etape, pentru că altcineva nu ne ajută. În acest fel ne-am gândit să reparăm cele 26 de săli de operații, am reabilitat deja Secția de Terapie Intensivă pe două etaje, iar acum ne aflăm în faza în care reparăm nouă din cele 12 lifturi ale spitalului.
În urmă cu câteva zile l-am salutat și pe noul ministru al Sănătății, pe care l-am văzut pentru prima dată. I-am spus să vină alături de noi și să rezolve două-trei probleme, care sunt de competența ministerului, iar consiliul județean se va implica în rezolvarea uneia dintre ele”, a declarat Ion Prioteasa.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a mai afirmat că din bugetul propriu al județului se ia în considerare o investiție nouă privind construirea unei unități medicale, specializată pe tratarea cazurilor de cardiologie.
„Dorim să ne implicăm și mai mult la spital, pentru că municipiul Craiova este singurul din țară cu Universitate de Medicină, dar care are un spital de Gradul II, deși unitatea medicală deservește întreaga regiune Oltenia.
Trebuie să facem toate eforturile pentru a-l aduce la stadiul unui spital de Gradul I, pentru că se pierd în acest fel peste 100 de miliarde de lei vechi anual, bani care ar trebui să se regăsească în tratamentul oamenilor din această zonă.
Acest spital nu este o unitate medicală județeană decât în actele Ministerului Sănătății, pentru că, în realitate, vin aici pacienți din întreaga regiune a Olteniei. Cei din Slatina, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea sunt atenți la ceea ce se întâmplă la spitalul din Craiova pentru că, într-un final, tot aici vin să se trateze.
În aceste zile, specialiștii de la consiliul județean și cei de la spital s-au pus de acord ca în zona de lângă Urgența spitalului să concesionăm teren către o firmă sau să construim chiar noi o clinică, în care să se rezolve problemele de cardiologie pentru care, în prezent, pacienții sunt trimiși cu elicopterul sau cu SMURD-ul la București.
Cred că vom avea o implicare directă a Consiliului Județean Dolj în construirea acestei unități din bugetul propriu, cel mai probabil anul viitor. Această clinică va deține o sală de operații modernă și un salon de circa 20-25 de paturi”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Florin Petrescu, a afirmat că reabilitarea Ambulatoriului de la spital este deosebit de importantă, întrucât numărul pacienților care se tratează anual în această unitate ajunge la aproximativ 270.000 de persoane.
„Așteptăm de mult timp această lucrare la Ambulatoriul spitalului nostru, pentru că se simțea nevoia unei schimbări majore în ceea ce privește reabilitarea spitalului, fiind o unitate medicală care funcționează de 40 de ani. Prin grija consiliului județean s-a reușit obținerea acestui proiect european care are o valoare semnificativă.
Prin intermediul acestui proiect vom reuși să oferim condiții mai bune pacienților, pentru că anual sunt consultate aici 270.000 de persoane. Este un ambulatoriu integrat cu spitalul, pentru că nu se comportă numai ca un ambulatoriu de specialitate. Trebuie să spunem că proiectul vizează și o mai bună dotare al acestui ambulatoriu.
Consider că este primul moment important după construcția acestui spital și sperăm ca aceste lucrări să ducă la recunoașterea ambulatoriului”, a afirmat managerul SCJU Craiova, Florin Petrescu.
Proiectul de „Reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova” este executat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.1 – „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.
Valoarea totală a proiectului este de 34.506339,06 lei (8,2 milioane euro).