Inaugurare la Făcăi: Craiova are staţie de epurare – video

m marinica facai Inaugurare la Făcăi: Craiova are staţie de epurare   video poze

Staţia de tratare a apelor uzate finanţată din fonduri europene a fost inaugurată pe final de an de autorităţile locale şi de reprezentanţii Companiei de APĂ Oltenia. 

Proiectul de la Făcăi are o valoare de 31 de milioane de euro şi este dat în folosinţă a 22 de ani de la debutul lucrărilor, începute pe vremea “epocii de aur” şi sistate apoi până în 2003 din lipsă de fonduri. Edilii craioveni au tăiat panglica primeia din cele treri faze de tratare a apelor uzate de la Făcăi, restul utilajelor urmând să fie puse în funcţiune pânî în luna iunie a anului viitor.

m inaugurare statie epurare facai Inaugurare la Făcăi: Craiova are staţie de epurare   video poze

„Prin darea în funcţiune a primei trepte se realizează preluarea apei uzate în staţie şi tratarea acesteia în secţiunea primară (mecanică). Aceasta este construită din cameră intrare/deversare, canal de legătură, secţiunea grătare rare şi dese, secţiunea de separare grăsimi şi nisip, decantoare primare, canal de by-pass, canal de deversare şi cameră descărcare în Jiu. Secţiunea de tratare biologică, chimică şi decantare finală a staţiei de epurare se află în curs de execuţie, la stadiul de aproximativ 90% pentru lucrările civile şi de 45% pentru lucrările mecanice”, a declarat Doru Buruiană, directorul Companiei de Apă OLtenia.

Prezent la inaugurare, prefectul EUgen Georgescu a evocat “epopeea realizării staţiei de epurare” a Craiovei. „A durat 22 de ani, dar suntem bucuroşi să nu suntem ultimul municipiu de pe râul Jiu care inaugurează o astfel de staţie de epurare. Craiova nu a avut până acum o staţie de epurare, iar acum Compania de Apă „Oltenia” are o sarcină deosebită: are responsabilitatea de a aduce din iunie 2011 în această staţie de epurare toate apele reziduale, uzate din municipiul Craiova, ceea ce în acest moment încă nu se întâmplă. Trebuie să continue investiţiile pentru ca această staţie să poată funcţiona la capacitate maximă”, a spus Eugen Georgescu.

m dascalu georgescu marinica facai Inaugurare la Făcăi: Craiova are staţie de epurare   video poze

Viceprimarul Mărinică Dincă s-a declarat încrezător că italienii de la EMIT vor respecta termenul de finalizare a staţiei de epurare, la mijlocul anului următor. „În acest moment putem spune că municipiul Craiova are staţie de epurare, iar dacă firma italiană EMIT, care execută lucrările, va păstra acelaşi ritm, nu va exista nici un fel de problemă să fie dată integral în funcţiune. Din punctul de vedere al absorbţiei fondurilor europene din acest proiect pe programul ISPA, acestea au fost integral absorbite, pentru că marele pericol era, dacă nu am fi luptat cu timpul, ca după 31 decembrie 2010 să pierdem finanţarea, pentru că era vorba de fonduri de preaderare. Am atins ţinta din punct de vedere financiar şi am atins şi ţinta materială – construcţia staţiei de epurare”, a declarat Mărinică Dincă.

m conferinta facai Inaugurare la Făcăi: Craiova are staţie de epurare   video poze