În cadrul ședinței Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, Specialiștii A.B.A Jiu au prezentat proiectele aflate în derulare

aba jiu deca mitrita cao.jpg 1 În cadrul ședinței Comitetului de Bazin Jiu Dunăre, Specialiștii A.B.A Jiu au prezentat proiectele aflate în derulare poze

Administrația Bazinală de Apă Jiu a găzduit ieri, 20 martie 2014, ședința Comitetului de Bazin Jiu Dunăre organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei 2014.

Ședința a fost prezidată de către prefectul județului Dolj, Marius Deca care a ținut să sublinieze încă o dată cu aceast prilej cât de importantă este apă pentru diferitele domenii: Energie, apa potabilă, salubritate, agricultură.

Se poate spune că toate activităţile şi evenimentele organizate de Administraţia Bazinală de Apă Jiu, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei şi nu numai, sunt dovada interesului specialiştilor din domeniul gospodăririi apelor de a promova problemele cu care se confruntă acest sector, de a coopera şi a participa la proiecte locale, regionale şi internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, a râului Jiu şi a apelor subterane.

Apa potabila: sistemele de energie care pompeaza, fierb, dezinfecteaza, purifica, distribuie si inmagazineaza apa sunt vitale pentru a asigura o rezerva importanta de apa potabila.

Salubritate: Tehnologiile ce functioneaza cu energie din surse regenerabile sun potrivite sa asigure puterea necesara pentru tratarea si pomparea apei. Sisteme hibride care combină beneficiile de servicii energetice convenționale și regenerabile de energie sunt, de asemenea utilizate, cum sunt instalațiile de biogaz care folosesc gunoi de grajd.

Agricultura: pomparea de apă poate îmbunătăți în mod semnificativ producția agricolă, accesul la serviciile energetice, prin urmare, poate însemna diferența dintre agricultura de subzistență și comerciala. Există o gamă largă de tehnologii care sunt accesibile și fezabil pentru operațiunile de agricultură la scară mică. Trebuie remarcat, totuși, că agricultura irigată este frecvent chimic invaziva atunci când este combinata cu utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, și poate face apa improprie pentru consum și irigare continuă.

Prin urmare, protecția surselor de apă și reducerea contaminării de la scurgeri ar trebui să fie luate în considerare în planificarea și punerea în aplicare a proiectelor”.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu au prezentat în cadrul ședinței Comitetului de Bazin câteva proiecte pe care instituția le are în curs de derulare. Printre acestea s-au aflat două proiecte finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa Prioritara 5 Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc; Domeniu major de intervenţie 1 –Protecţia împotriva inundaţiilor (90% Fondul de coeziune si 10% Bugetul de stat): Regularizare pârâu Raznic in zona localitatii Grecesti-confluenta rau Jiu, judetul Dolj” și Aducerea la clasa de importanta a digurilor de pe raul Jiu, pe sectorul Rovinari – Valeni, judetul Gorj”.

Primul proiect în valoare de 29.432.246 lei cu TVA va raspunde direct la neajunsurile situatiei actuale prin stabilizarea albiei minore a paraului Raznic in zona localitătilor Greceşti, Tiu, Cernăteşti, Cornita, Raznicu Oghian, Predesti si Breasta , astfel punandu-se in sigurantă gospodăriile din zonă si evitarea producerii altor evenimente majore.

Cel de-al doilea, a cărui valoare se ridică la 22.999.473 lei cu TVA, are ca scop reabilitarea digurilor pe o lungime de 11.760 m, iar beneficiari ai investitiei suntlocuitorii riverani localităţilor Rovinari, Vlăduleni, Bâlteni, Plopşoru, Sărdăneşti.