Iane, PNL Dolj: Proiect de lege pentru încurajarea adopţiei

Alături de colegii parlamentari din Partidul Naţional Liberal, am depus miercuri, 26 martie 2014, o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 273 din 21 iunie 2004 privind procedura adopţiei.

Propunerea legislativă va contribui la creşterea numărului de copii adoptaţi, oferindu-le şansa de a creşte în siguranţă şi de a se bucura de dragostea unei familii.

În condiţiile în care, la nivelul anului 2012, existau 57.480 de copii instituţionalizaţi şi doar 1.400 de familii care deţineau atestatul de persoană sau familie aptă pentru procesul de adopţie, este evident că sistemul funcţionează greoi şi trebuie identificate soluţii pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi. Propunerea legislativă contribuie atât la asigurarea unei familii pentru aceşti copii, dar şi la confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie pentru o dezvoltare normală.

Una dintre modificările pe care am adus-o actualei legi se referă la mărirea valabilităţii atestatuluide persoană sau familie aptă să adopte de la 1 an la 2 ani, deoarece, de regulă, familiile adoptatoare nu ajung să figureze în listele întocmite de către Oficiu pentru selecţia celei mai potrivite persoane/familii, unde unul dintre criteriile de selecţie este acela al vechimii atestatului, în perioada de un an cât este valabil atestatul în momentul de faţă.

De asemenea, prin modificările aduse actualului cadru legislativ, am urmăritreducerea perioadei de timp în care copilul se află în stadiul măsurii de protecție, de la 1 an la 6 luni. Această modificare serveşte în primul rând interesului copilului, prin integrarea cât mai rapidă în cadrul familiei adoptatoare, cea care îi va oferi copilului afecţiunea şi îngrijirea de care are nevoie pentru o dezvoltare corectă.

Totodată, o altă prevedere importantă face referire la acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadã de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie şi dezvoltarea unui ataşament securizant.

Prin încurajarea adopţiei, am urmărit facilitarea unei dezvoltări armonioase a copiilor într-un cadru afectiv şi securizant, dar şi generarea de economii la bugetul de stat, aferente anilor în care s-ar afla în grijă copilul în sistem instituţionalizat.

Iane Daniel

Deputat PNL de Dolj