Iane, PNL Dolj: Avem nevoie urgent de o Lege a securității cibernetice

sadire stejar mario oprea si daniel iane Iane, PNL Dolj: Avem nevoie urgent de o Lege a securității cibernetice poze

Faptul că Legea securității cibernetice a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională nu miră pe nimeni, în condițiile în care, încă de la începutul dezbaterilor din Parlamenent, atât noi, parlamentarii din Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, cât și societatea civilă și alți factori implicați, am atras în repetate rânduri atenția că aceasta  încalcă garanțiile constituționale privind viața privată și nu asigură respectarea drepturilor omului consființite prin legea fundamentală.

A fost în mod evident o adoptare forţată în Parlament, impusă de Premierul Victor Ponta şi PSD, o altă lege care încalcă Constituţia, care reprezintă un atac la adresa democraţiei şi încalcă grav drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă acestă lege ar fi fost adoptată, unul dintre efectele directe și extrem de nocive ar fi fost că  s-ar fi permis accesul la infrastructura cibernetică și la date doar în baza unei simple motivări comunicate de instituțiile abilitate si nominalizate prin lege, fără existența unei aprobări judecătorești conform Codului de procedură penală și conform cerințelor anterioare ale CCR. Este evident că astfel ar fi fost restrânse, în mod mascat, unele drepturi și libertăți ale cetățeanului și acest lucru nu este normal într-o țară care se vrea a fi democrată.

Salutăm decizia Curții Constituționale, însă avem nevoie urgent de o Lege a securității cibernetice. De una care să fie dezbătută într-un grup de lucru format din specialiști în domeniu, reprezentanți ai societății civile, dar și cu consultarea cetăţenilor şi exprimarea de către aceştia a opiniilor în legătură cu deciziile care se adoptă și îi privesc în mod direct. Trebuie să fie o lege care să respecte principiul transparenței și să fie consultată public, așa cum este firesc, fiind nevoie totodată să găsim metodele pentru a crește gradul de conștientizare a populației, în ceea ce privește libertățile cetățenești.

Numai în acest fel putem avea o lege care să respecte reglementările europene din domeniu și care odată adoptată să poată asigura protecție reală împotriva atacurilor cibernetice, fără ca orice fel de date să poată fi accesate la bunul plac al puterii executive.

 

Deputat PNL

Membru al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor

Daniel IANE